Ruma Suomi – Sarja kaupunkikuvien turmelemisesta

Jaa artikkeliTilaa Seura
Ruma Suomi, kuvassa Eero Hietala.
Ruma Suomi, kuvassa Eero Hietala. © Aito Media Oy / Yle
Ruma Suomi -sarjan avausjaksossa Hietala penkoo ”Turun tautia”, josta tuli vanhan purkamisen yleiskäsite. Taudista kärsi myös Kuopio, mutta Kuopion torista ei saa rumaa provosoimallakaan.

Sittemmin ruudusta tuotantopuolelle luikahtaneen Eero Hietalan (kuvassa) sarja kaupunkikuvien turmelemisesta uusitaan noin kymmenen vuoden takaa. Ruma Suomi -ohjelmassa Hietala viljelee heitoiksi muotoiltuja väitteitä, mutta aineksia on viitseliäästi.

Sarjaa on nyt aivan hauska katsoa välitilinpäätöksenä, sillä tilanteethan elävät, kolmosjakson Pasilassa oikein ”triplasti”. Länsi-Pasilan paikalla oli aikoinaan Tampereen Pispalaankin verrattava puutaloalue. Itä-Pasilasta taas koetettiin vääntää uudenlainen kaksitasoinen kokonaisuus, jossa autot ovat alhaalla ja kansa kannella. Itä-Pasilan idean isä Reijo Jallinoja on mukana ohjelmassa.

Avausjaksossa Hietala penkoo ”Turun tautia”, josta tuli vanhan purkamisen yleiskäsite. Taudista kärsi myös Kuopio, mutta Kuopion torista ei saa rumaa provosoimallakaan. Ei vaikka vielä kymmenen vuotta sitten purettiin herkullisesta jugend-kauppahallista kalaosastosiiveke. Tilalle nousi sarjan teon jälkeen kahvila, josta on mitä mainioimmat näköalat torille.

Ruma Suomi, ti 24.11. klo 16.50 Yle Teema & Fem

Lue myös: Topi – nuoren miehen elämää on jatkoa Tehtaan sankareille

X