Rumat, likaiset ja ilkeät -elokuva kuvaa varjoyhteiskunnan asukit nokkelina selviytyjinä ja muistuttaa, ettei niukkuus aina jalosta ihmisten ylevimpiä puolia

Jaa artikkeliTilaa Seura
Rumat, likaiset ja ilkeät
Irvokas musta komedia kuvaa perhettä, jonka neljä sukupolvea elävät  sanoinkuvaamattomassa kurjuudessa roomalaisessa slummissa. © Finn Innovation Production Ab / Yle kuvapalvelu

Komedioiden käsikirjoittajana ja ohjaana aloittaneen Ettore Scolan (1931–2016) töihin tuli uran edetessä tummempia sävyjä. Rumat, ilkeät ja likaiset -elokuvassa huumorin sävy on suorastaan rivo.

Neljän sukupolven perhe elää Rooman liepeillä olevassa hökkelikylässä, jossa härskiys on valttia. Perheen pää (ikimuistoisen häikäilemätön Nino Manfredi) on menettänyt silmänsä onnettomuudessa ja varjelee korvausrahoja perheeltään. Neorealismi levitti vähäväkisten ponnistelujen ylle ylevän hunnun, mutta Scola ei silitä päitä.

Raadollinen arvomaailma ei läpäise nykyajan moraalitestejä. Rehevä köyhälistön kuvaus ei silti riistä kunniaa hahmoiltaan. Rumat, ilkeät ja likaiset kuvaa varjoyhteiskunnan asukit nokkelina selviytyjinä ja muistuttaa, ettei niukkuus aina jalosta ihmisten ylevimpiä puolia.

Rumat, likaiset ja ilkeät, to 13.12. klo 21.00 Yle Teema & Fem

X