Ruotsalainen Kätilöt-sarja näyttää synnytysosaston arkea

Jaa artikkeli
Ruotsalaiskätilöt Agneta Grankvist, Karin Henley Listermar, Camilla Särnholm ja Maria Fogelström. © Tina Axelsson/SVT Bilden/Yle
Kolmiosaisen Kätilöt-sarjan ensimmäisessä jaksossa esitellään ensisynnyttäjiä, joiden hetki on lähestymässä.

Selvääkin selvempää, että kun tosi-tv alkoi käydä voittokulkuaan, myös alkukokemusten huippu, synnytys tulisi realityjen huomioimaksi kaikkine äänineen ja valtavine tunnepiikkeineen. Näytettiinhän meilläkin jo yhdeksän vuotta sitten Maria Nordinin synnytys Iholla-sarjan puitteissa.

Ehkä ruotsalaista Kätilöt-sarjaa (Barnmorskorna, 2020) tekee sittenkin mieli luonnehtia enemmän dokumentiksi, vaikka elementit ovat samankaltaiset kuin realityissä. Kolmiosaisen sarjan ensimmäisessä jaksossa esitellään ensisynnyttäjiä, joiden hetki on lähestymässä. Jessica ja Nicklas ovat jakson keskeinen pari.

Agneta, Karin, Maria, Camilla ja muut ”omakätilöt” Huddingen sairaalassa Tukholmassa ovat tietenkin itse rauhallisuuksia, mutta myös Kätilöiden kuvaajat Camilla Skagerström ja Pia Lehto tekevät hienovaraisen työnsä hyvin taitavasti. Niin valmistaminen synnytykseen, itse tapahtuma kuin jälkitunnelmatkin ovat mukana. ”Superwoman”, sanoo kätilö Maria eräälle juuri synnyttäneelle naiselle.

Kätilöt, ma 5.7. klo 20.30, Yle Teema & Fem

 

X