Ruotsalaiset Korean sodassa -dokumentissa kuullaan tarinoita ja kokemuksia sodasta

Jaa artikkeli
Historia: Ruotsalaiset Korean sodassa -dokumentti.
Historia: Ruotsalaiset Korean sodassa -dokumentti. © Yle kuvapalvelu
Dokumentti Ruotsalaiset Korean sodassa kuvaa aikaa, kun Ruotsi rakensi vuonna 1950 suuren kenttäsairaalan Koreaan sodan ensimmäisinä kuukausina.

Dokumentti Ruotsalaiset Korean sodassa kuvaa aikaa Busanin kaupunkia, jossa tehtiin Ruotsille harvinainen sotaponnistus. Korean sodan aikaan suuressa kenttäsairaalassa työskenteli 124 ruotsalaista vuodesta 1950 lähtien. Dokumentin tuotantoyhtiö AKA-Film on erikoistunut yritysvideoihin ja sotadokumentteihin. Yhtiön omistaa Ruotsin armeijan elokuvasäätiö, joten sen dokumenteissa voidaan käyttää laajaa arkistoa.

Hieno materiaali ei korvaa uupuvaa kokonaisnäkemystä. Kertoja pitää kuivaa oppituntia vähän tunnetusta sodasta. Liikkuva kuva on alkupuolella lähinnä jäykkää uutisfilmiä, ja mustavalkokuvia käytetään hosuen kuin Powerpoint-esityksessä. Aikalaishaastateltavat ovat onneksi teräviä. Ruotsalaiset muistelevat edelleen ilahtuneina, kuinka Ruotsin, YK:n ja Yhdysvaltojen liput liehuivat rinnakkain. Puheista kuulee ruotsalaisille tärkeän merkityksen hakemisen maailmanpolitiikan suurvaltana.

Leirikouluraportiksi uinahtava dokumentti saa uutta intoa, kun liikuttunut korealainen ja iloinen amerikkalainen alkavat muistella. Elokuva on arvokkaimmillaan suullisen historian kerääjänä.

Historia: Ruotsalaiset Korean sodassa, ma 25.5. klo 19.00 Tv1

Lue myös: Selvittämätön salaisuus -sarjassa tutkitaan historiallisia mysteereitä

X