Ruusun ja leijonan matkassa – Esitys Suomen kunniamerkkijärjestelmän 100-vuotisesta historiasta

Ruusun ja leijonan matkassa kertoo Suomen kunniamerkki- ja mitalisysteemistä. Haastateltavina mm. presidentit Niinistö ja Halonen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Dokumentissa kerrotaan Suomen kunniamerkkijärjestelmän historiasta ja sen roolista maamme identiteetin rakentumisessa.

Ruusun ja leijonan matkassa kertoo Suomen kunniamerkki- ja mitalisysteemistä. Haastateltavina mm. presidentit Niinistö ja Halonen.
(Päivitetty: )
Teksti: Jussi Karjalainen

Itsenäisyyspäivän dokumentti Ruusun ja leijonan matkassa on Michael Franckin tyyliin hyvätapainen ja perusteellinen esitys suomalaisesta kunniamerkki- ja mitalisysteemistä. Ohjelmassa on kuitenkin pieni elitismin häivä sitä kautta, ettei se pysähdy näyttämään rauhallisesti vaikka viittä keskeisintä mitalia niin että niiden ominaisuudet todella erottaisi.

Ei kaikkien perheisiin nimittäin ole myönnetty mitaleita, vaikka palkitsemisjärjestelmä onkin demokraattisempi kuin monilla suunnilla. Kuka vain saa ehdottaa tunnustuksen ansaitsevia.

Säväyttävimpiä kohtia on tupakka-askin kansi, mihin Akseli Gallen-Kallela luonnosteli Haapamäen asemalla helmikuussa 1918 ruusukuvion, joiden heraldiikasta hän piti. Tilaaja Mannerheim taas oli mieltynyt Yrjön ristin muotoon. Ne yhdistettiin.

Suomen Valkoisen Ruusun ja Suomen Leijonan ritarikuntien vastuuhenkilöt Jaakko Iloniemestä ensimmäiseen naiskansleriin Aino Salliseen kertovat hyvin, millaisina aikoina kunniamerkkejä on jaettu avokätisemmin, milloin niukemmin.

Ruusun ja leijonan matkassa, pe 6.12. klo 14.10 Tv1

Lue myös: Peter von Baghin dokumenttisarja kertoo Suomi-Filmin elokuvien ja näyttelijöiden historiasta

X