Salisburyn myrkytykset käy draaman keinoin läpi Skripalien myrkytyksen tutkintaa ja seurauksia

Adam Pattersonin ja Declan Lawnin kirjoittama sarja Salisburyn myrkytykset on kiihkoton ja asiallinen varsin järkyttävien tositapahtumien dramatisointi.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Salisburyn myrkytykset, kuvassa Rafe Spall.

Adam Pattersonin ja Declan Lawnin kirjoittama sarja Salisburyn myrkytykset on kiihkoton ja asiallinen varsin järkyttävien tositapahtumien dramatisointi.
Teksti: Pertti Avola

Maaliskuussa 2018 Britannian hyväksi vakoillut venäläinen kaksoisagentti Sergei Skripal ja hänen Julia-tyttärensä löydettiin myrkytettyinä penkiltä Salisburyssa. Skripalit selvisivät, mutta myrkky tappoi vielä kuukausia myöhemmin yhden Britannian kansalaisen. Myrkky oli Neuvostoliiton kehittämää novitshokia, jolla äskettäin myrkytettiin myös venäläinen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi.

Viime kesäkuussa Britanniassa esitetty, meillä nyt neliosaisena nähtävä tv-sarja Salisburyn myrkytykset käy draaman keinoin läpi Skripalien myrkytyksen tutkintaa ja seurauksia. Adam Pattersonin ja Declan Lawnin kirjoittama sarja on kiihkoton ja asiallinen varsin järkyttävien tositapahtumien dramatisointi. Järkyttävien myös siinä mielessä, että jäljet johtivat lopulta Venäjän sotilastiedusteluun, eli viralliseen Venäjään, joka tietenkin on jyrkästi kieltänyt osuutensa. Kuten Navalnyin tapauksessakin.

Tutut tv-sarjakasvot Anne-Marie Duff ja Rafe Spall (kuvassa) nähdään Salisburyn myrkytyksien keskeisissä rooleissa ympäristöterveystoimen johtajana ja rikosetsivänä, joka itsekin saa myrkytyksen. Myrkyn jäljittäminen ja yleisön suojelemiseksi tähdätyt toimenpiteet tuovat sarjassa elävästi mieleen maailman nykytilanteen ja koronaviruksen torjunnan. Rinnastus on epäilemättä tietoinen.

Salisburyn myrkytykset, la 3.10. klo 22.20 Tv1

Lue myös: Bodyguard – terrorismin, petosten ja yllätysten jännityssarja

X