Sarjassa Sam Neillin Tyyni valtameri kuljetaan tutkimusmatkailija James Cookin reittejä

Jaa artikkeli
Sam Neillin Tyyni valtameri.
Sam Neillin Tyyni valtameri. © Yle kuvapalvelu
Sam Neillin Tyyni valtameri -sarjan ykkösjaksossa uusiseelantilaisnäyttelijä seikkailee Tahitilla, seuraavassa jaksossa vieraillaan Uudessa-Seelannissa.

Kuusiosainen Sam Neillin Tyyni valtameri (2018) on kuuluisuusmatkasarjojen aatelia. Varma uusiseelantilaisnäyttelijä kulkee tutkimusmatkailija James Cookin reittejä valppaudella, joka ei ole rutiinimaista palkkatyötä. Tyyntä valtamerta ei juuri katsella laivasta, vaan Cookin vuosien 1769–1770 uraauurtavan matkan pysähdyspaikoissa. Ykkösjaksossa ollaan Tahitilla, seuraavassa Uudessa-Seelannissa.

Faktojen annostelu esimerkiksi Cookin ystävyydestä tahitilaispappi Tupaiaan on mahtavaa. Britit ottivat ”tulikeppeineen” johdon. He tulkitsivat tietenkin polynesialaisten vaatetuksen ja tanssit säädyttömiksi.

Sam Neill on täysosumavalinta, sillä hän teki maisemissa vaikutuksen jo maannaisensa Jane Campionin elokuvassa Piano. Kakkosjaksossa Neill antaa maoriystävänsä, tatuointitaiteilija Gordonin tehdä käsivarteensa maoritatskan. Vaikka sarjan johtoteemana on kysyä saari saarelta, mitä tuli tehtyä aikoinaan tutkimusmatkoilla alusmaita keräillessä, pohdinta on teeskentelemätöntä.

Sam Neillin Tyyni valtameri, ke 12.8. klo 20.00 Tv2

Lue myös: Leonardo da Vincin monet kasvot kaivaa esiin renessanssineron merkittävimmät puolet

X