Saunapäivä – Ylen suursatsaus, jossa perehdytään suomalaisten kaikkein pyhimpään instituutioon

Neliosaisen tv-sarjan lisäksi saunaa ja saunomista käsitellään niin radiossa kuin somessakin. Kyseessä on todellakin asia, joka yhdistää kaikkia suomalaisia.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Constantinos ”Gogi” Mavromichalis, Mikko Kekäläinen ja Tuija Pehkonen syventyvät saunomisen saloihin. Mutta onko heillä kädessään vihta vai vasta?

Neliosaisen tv-sarjan lisäksi saunaa ja saunomista käsitellään niin radiossa kuin somessakin. Kyseessä on todellakin asia, joka yhdistää kaikkia suomalaisia.
(Päivitetty: )
Teksti: Henri Waltter Rehnström

Puoli seitsemän -juontaja Mikko Kekäläinen tulee tiivistäneeksi saunan syvimmän olemuksen.

”Sauna on niin kiinni meissä ja identiteetissämme. Se on kuin keidas, jossa pääsee karkuun kaikkia rooleja, asenteita ja asetelmia. Se on ainoa paikka, johon ei voi ottaa kännyköitä mukaan.”

Kyseessä on todellakin asia, joka yhdistää kaikkia suomalaisia. Varsinkin tänä päivänä ääri-ilmiöiden repimässä maassamme sen merkitys on entistä tärkeämpi.

Kekäläinen on yksi kolmesta juontajasta, jotka luotsaavat neliosaista tv-sarjaa eteenpäin. Hänen tehtävänään on reissata ympäri Suomea ja tavata eri saunaporukoita. Mukana on niin saunaseuroja kuin aivan tavallisia perheitäkin. Lauteille hypätään lätkän maailmanmestarien kanssa, ja totta kai tavataan myös maan tunnetuin saunoja Timo Kaukonen alias Sauna-Timo.

”Koskettavin tapaaminen oli Vartiosaaressa, jossa sijaitsee Vailla vakinaista asuntoa ry:n sauna. Siellä pystyi näkemään ihan konkreettisesti, miten sauna pelastaa ihmisen”, Kekäläinen kertoo.

Kolme kulmaa saunaan

Kekäläisen lisäksi ohjelmaa juontavat myös toimittaja-juontaja Tuija Pehkonen ja Yle Kioskista tuttu toimittaja ConstantinosGogiMavromichalis. Kummatkin lähestyvät aihetta omasta näkökulmastaan.

Pehkonen ottaa jokaisessa jaksossa vastaan kaksi ulkomaalaista vierasta. Hän kierrättää heitä kultaisella peräkärrysaunalla Suomen kesätapahtumissa, kuten saunanlämmityksen MM-kilpailuissa Laukaalla ja siirrettävien saunojen festivaalilla Kalajärvellä.

”Vieraat ovat olleet hyvin vaikuttuneita. Tarkoituksena on, että he saisivat edes ripauksen siitä, miten merkityksellinen asia sauna on suomalaisille”, Pehkonen sanoo.

Ulkomaiset vieraat ovat ympäri maailmaa, kuten Venäjältä ja Briteistä. Suomalainen sauna on ollut heille varsinainen kulttuurishokki, mutta hyvä sellainen. Esimerkiksi hongkongilaiselle vieraalle oli elämys päästä vihdottavaksi Rajaportin saunaan Tampereen Pispalassa.

”Olemme yrittäneet selittää vieraille, miten pyhänä me koemme saunan, vaikka se ei olekaan mitenkään uskonnollinen paikka”, Pehkonen sanoo.

Saunotaan sitä ulkomaillakin

Suomalaisen saunan ainutlaatuisuus tietenkin vain korostuu, kun sitä vertaa ulkomaiden vastaaviin laitoksiin. Tätä tehtävää ohjelmassa hoitaa Mavromichalis. Hän käy tutustumassa muun muassa oikeisiin turkkilaisiin saunoihin, saksalaiseen saunakylään ja venäläisiin banjoihin.

”Muissa maissa saunominen on kuin elämys, vähän kuin mentäisiin kylpylälomalle. Suomalainen saunakulttuuri on kasuaalimpaa. Se on jokapäiväistä, eikä siitä tehdä niin isoa tapahtumaa. Meille sauna on normi”, Mavromichalis kertoo.

Saunapäivän kolme ensimmäistä osaa ovat nauhoitettuja. Viimeinen jakso lähetetään suorana 27. heinäkuuta. Tuolloin yritetään saada kaikki mahdolliset saunat Suomessa auki, jotta koko kansa pääsisi yhdessä saunomaan. Jokainen voi ilmoittaa oman saunansa mukaan 26.7. mennessä osoitteessa yle.fi/saunapaiva.

Saunapäivä, la 6.7. klo 19.30 Tv1

X