Se pikkuinen Lotta -sarja perustuu ruotsalaiskirjailija Astrid Lindgrenin lastenkirjaan

Jaa artikkeliTilaa Seura
Se pikkuinen Lotta.
Se pikkuinen Lotta. © Svensk filmindustri / SVT / Yle kuvapalvelu
Ruotsalaiskirjailija Astrid Lindgren loi toistakymmentä tunnettua lasten kirjasarjaa tai yksittäistä merkkiteosta. Johanna Hald ohjasi niistä 90-luvulla kaksi elokuvaa, joista toinen oli Se pikkuinen Lotta.

Se pikkuinen Lotta -sarjan kerronta on luvalla sanoen persoonatonta ja varovaista, kesyä ja kaavamaista, eikä edes sinänsä herttainen päähenkilökään pääse kunnolla esiin. Suositus korkeintaan pikkulapsille ja heidän seuralaisilleen. Kieli on ruotsi, tekstitys suomeksi.

Rakastettu ruotsalaiskirjailija Astrid Lindgren (1907–2002) loi toistakymmentä tunnettua lasten kirjasarjaa tai yksittäistä merkkiteosta. Niiden parhaimmillaan upeat lapsi- ja kasvukuvaukset sijoittuvat osin fantasiamaailmaan, mutta useammin ruotsalaiseen reaalitodellisuuden idylliin. Kuten Lotta-kirjoissa. Kahden vanhemman sisaruksen ja rakastavien vanhempien perheestä esille nouseva esikouluikäinen Lotta on päähenkilö 50-luvulla aloitetussa kirjasarjassa. Teokset suomennettiin viiveellä vuosina 1962–90.

Johanna Hald ohjasi niistä 90-luvulla kaksi elokuvaa, joista editoitiin nyt uusittava sarjafilmi. Kaikki työt eivät tietenkään voi olla parhaita, eivät myöskään filmi- tai televisiosovituksina. Avausjaksossa Lotan perhe tekee kesäisen luontoretken järven rantaan.

Se pikkuinen Lotta, pe 26.6. klo 18.00 Yle Teema & fem

Lue myös: Persaukiset – Britanniassa suursuosion saanut draamallinen veijarikomedia

X