Seija Paasonen tarjoaa uuden näkökulman taiteentutkimukseen sarjassa Taiteilijoiden taivaat

Jaa artikkeli
taiteilijoiden taivaat
Taivaan näkymät täyttävät sosiaalista mediaa. Ennen näkymien vangitseminen vaati hieman enemmän kärsivällisyyttä. © yle
Meteorologi Seija Paasonen matkaa pohjoismaisten maalausten maisemissa ja herättää ne henkiin. Mitä maalaukset kertovat meille, kun katsomme niitä sään näkökulmasta?

Televisioyleisö muistaa Seija Paasosen ennen kaikkea yhtenä Suomen tunnetuimmista meteorologeista. Sääilmiöiden lisäksi hänen suuri intohimonsa on maalaustaide. Muutama vuosi sitten Paasoselta valmistui kirja Taiteilijoiden taivaat, jossa hän kävi meteorologian näkökulmasta läpi 1863 maalausta eri puolilta maailmaa ja eri aikakausilta.

Nyt Paasonen tekee saman televisiossa, mutta hieman pienemmässä mittakaavassa. Visuaalisesti näppärässä ohjelmassa hän kulkee matkan keväästä talveen ja tarkastelee etupäässä suomalaistaiteilijoiden maalauksia kultakin vuodenajalta. Syntyy huikeita tulkintoja pilvien asennoista, lumikinoksista, auringonlaskuista ja ylipäätään maisemasta.

Taiteilijoiden taivaiden ainoa ongelma on oikeastaan siinä, että se on pisteohjelma. Paasosen analysointia olisi voinut hyvinkin mielellään katsella kokonaisen sarjan verran. Hän todellakin tarjoaa perinteiseen taiteentutkimukseen uuden, kiehtovan näkökulman.

Taiteilijoiden taivaat, keskiviikko 29.12. klo 21.00, Teema & Fem

Lue myös: Meteorologi Seija Paasonen sopeutuu joka säähän: ”Miksi tuskailisin asiaa, jolle en voi mitään”

X