Sel8nne – dokumenttielokuva kaikkien aikojen parhaasta suomalaisesta jääkiekkoilijasta

Jaa artikkeliTilaa Seura
Sel8nne
© Sub

Urheilijoista kertovat dokumentit latistuvat usein tähtihetkistä ja kehuista koostetuiksi hittikimaroiksi. Koska hehkutus ei ole dramaturgisesti järin kiinnostavaa, tulos palkitsee lähinnä hartaimman fanit. Myös fiktio-ohjaajana tunnetun JP Siilin (Ganes, Härmä) Teemu Selänteestä kertovasta dokumenttidebyytistä innostumiseen tarvitaan faniasennetta. Hjallis Harkimon ylistäessä Teemua tippa silmässä Sel8nne (2013) tuntuu jo kornilta.

Silti dokumentti ei ole pelkkää selkään paukuttamista. Siili yrittää valottaa myös kiekkotähden persoonaa, eikä sävy ole aina ihaileva. Huomion keskipisteenä olemiseen tottunut urheilija odottaa myös kotona jatkuvaa passaamista, Sirpa-vaimo valittaa.

Luonnonlapsen innostumisherkkyys voi aiheuttaa myös vastuuttomuutta, mistä muistuttaa Selänteen aiheuttama rallionnettomuus. Isoveli Panun rikos- ja päihdetaustan käsittely oli jo paljastus.

Kiekkotoimittaja Vesa Rantanen laittaa saavutuksia mittasuhteisiin: hänestä kovin juttu on huipputason säilyttäminen vielä ikämiesvuosilla. Se kertoo lahjoja enemmän asenteesta, joka nousee esiin kehukoosteissa: Selänne osaa ottaa rennosti. Mailaa liikaa puristamalla ei olisi pelattu yli 40-vuotiaaksi.

Sel8nne, su 22.9. klo 21.00 Sub

X