Sils Marian pilvet – Olivier Assayasin kirjoittama ja ohjaama luonnetutkielma avautuu syvältä ruopaisevaksi ihmissuhteiden ja taiteilijapiirien kuvaukseksi

Jaa kaverilleTilaa Seura
Juliette Binoche
Juliette Binoche on kansainvälinen näyttelijätähti, joka näyttelee kansainvälistä näyttelijätähteä. © YLE KUVAPALVELU

Avioeroa läpikäyvä eurooppalaisnäyttelijä (Juliette Binoche) saapuu amerikkalaisassistenttinsa (Kristen Stewart) kanssa Sveitsiin kunnioittamaan kirjailijaa, jonka näytelmässä teki nuorena läpimurtonsa. Nyt suunnitellaan uutta versiota räiskyvän amerikkalaistähden (Chlöe Grace Moretz) kanssa; kriisiytyvälle naiselle tarjotaan vanhemman rouvan roolia, jota hän ei haluaisi tehdä.

Olivier Assayasin kirjoittama ja ohjaama luonnetutkielma avautuu syvältä ruopaisevaksi ihmissuhteiden ja taiteilijapiirien kuvaukseksi. Erilaisuuksia ja vastakohtaisuuksia tutkitaan ajassa, tunteissa, kulttuureissa.

Visuaalisesti kirjo kurkottaa Alppien rauhaisasta luonnonkauneudesta viihdeteollisuuden keinotekoisuuksiin, ja musiikkivalinnatkin liikkuvat Primal Screamin rockista Pachelbelin jo lukemattomissa elokuvissa soineeseen barokkikaanoniin.

Teatterin ja elokuvan tekemistä analysoidessaan Assayas pääsee luottamaan erinomaisiin (nais)näyttelijöihinsä: työ kirjoitettiinkin nimenomaan Binochelle.

Sils Marian pilvet, pe 23.11. klo 21.00 Yle Teema & Fem

X