Simon Schama ja romantiikan aika -dokumentti tarkastelee romantiikan ajan vaikutusta nykypäivään

Kansallisuusaatteiden nousu ja nationalismi ovat ideoita, jotka innostivat romantiikan ajan taiteilijoita ja kirjailijoita yli 200 vuotta sitten.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Simon Schama tutkii 1800-luvun romantiikan vaikutusta nykyaikaan.

Kansallisuusaatteiden nousu ja nationalismi ovat ideoita, jotka innostivat romantiikan ajan taiteilijoita ja kirjailijoita yli 200 vuotta sitten.
Teksti: Pertti Avola

BBC:n kulttuuridokumenttisarjoista tuttu taidehistorioitsija Simon Schama tarkastelee uudessa kolmiosaisessa sarjassa Simon Schama ja romantiikan aika romantiikan aikakautta 1700–1800-lukujen taitteessa, ja ennen kaikkea sitä, miten sen ihanteet ja ajatusmaailma yhä vaikuttavat nykyajassa.

Mielenosoitukset, taistelu ihmisarvon, oikeuksien ja vapauden puolesta ovat romantiikan perintöä, samoin väkivallaton vastarinta. Schama laskee ensimmäiseksi vallankumoukselliseksi romantikoksi englantilaisen runoilijan ja visionäärin William Blaken ja aikakauden käynnistäjäksi Ranskan vallankumouksen 1789.

Romantiikan aikakausi kuvaa myös tätä päivää

Sarjassa toteutuu sekä kronologinen jatkuvuus että Schaman tapa poimia asiayhteydestä nimiä ja tapahtumia, joita hän haluaa korostaa, kuten kapinallinen runoilija Percy Bysshe Shelley, varhainen naisasianainen Mary Wollstonecraft ja kuuluisan Vapaus johtaa kansaa –maalauksen tehnyt Eugene Delacroix.

Sarja on erinomainen pikakatsaus kulttuurihistoriaan, nyt nimenomaan jatkumona, jonka vaikutus kantaa yli vuosisatojen. Hurjalta kuulostaa lontoolaisen räppärin tiivistys siitä, kuinka Blaken yli 200 vuotta sitten kirjoittamat runot voisi lähes sellaisinaan siirtää kuvaamaan nykypäivän Lontoota.

Simon Schama ja romantiikan aika, tiistai 7.12. klo 21.00, Teema & Fem 

X