Sisters with Transistors: ”Ei tarvitse pyytää lupaa miesten hallitsemilta organisaatioilta”

Jaa artikkeli
sisters with transistors
Delia Derbyshiren, Wendy Carlosin ja muiden pioneerien radikaalit kokeilut tietokoneilla määrittivät uudelleen musiikin rajat. © Monoduo Films / Yle kuvapalvelu
Dokumenttielokuva elektronisen musiikin edelläkävijänaisista, jotka ottivat käyttöön koneet ja muuttivat sen, miten musiikkia tuotetaan ja kuunnellaan tänä päivänä.

Sisters with Transistors kuvaa kiehtovaa aikaa. Lahjakkaita ja rohkeita naisia – taiteilijoita, tutkijoita ja tienraivaajia – nostetaan ahkerasti esiin unohduksen runsaudensarvesta. Lisa Rovnerin dokumentissa vuoron saavat elektronisen musiikin pioneerit.

Jonon kärkeen kuuluu thereminin liettualainen virtuoosi Clara Rockmore. Soittimen ujellus on tuttu 1950-luvun amerikkalaisista scifi-leffoista ja Beach Boys -klassikosta Good Vibrations.

Lähes yhtä tuttu on ikisarja Doctor Whon tunnussävel, josta vastasi BBC Radiophonic Workshopin äänitaiteilija Delia Derbyshire. Hänestä häpeilemättömän nörttimäinen Sisters with Transistors etenee Bebe Barroniin, Walter/Wendy Carlosiin ja muihin alan pioneereihin. Yksi heistä on Laurie Spiegel, joka päätyi elektroniseen musiikkiin, koska ”teknologia räjäyttää valtarakenteita. Ei tarvitse pyytää lupaa miesten hallitsemilta organisaatioilta”.

Vapaus juhliikin dokumentissa, joka avaa silmiä ja putsaa korvia ennakkoluuloista. Kertojakin on täydellinen valinta: poikkitaiteilija Laurie Anderson.

Sisters with Transistors, lauantai 13.11. klo 20.00, Teema & Fem

X