SKDL:n vaalielokuva Parempia päiviä kohti tarjoaa poliittista ajankuvaa 1950-luvulta

Jatkosodan jälkeen perustettu Suomen Kansan demokraattinen liitto eli SKDL oli 1950-luvulle tultaessa saanut tosikon maineen. Puolue halusi kohentaa kasvojaan ja toteutti kaksi lyhyttä, fiktiivistä vaalielokuvaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Parempia päiviä kohti on SKDL:n fiktiivinen vaalielokuva.

Jatkosodan jälkeen perustettu Suomen Kansan demokraattinen liitto eli SKDL oli 1950-luvulle tultaessa saanut tosikon maineen. Puolue halusi kohentaa kasvojaan ja toteutti kaksi lyhyttä, fiktiivistä vaalielokuvaa.
Teksti:
Henri Waltter Rehnström

Ohjaajana toimi SKDL:ssä vaikuttanut toimittaja Osmo Helin. Tuotannollisen alustan tarjosi Suomen Filmiteollisuus, ja rooleissa nähtiin sen ajan tunnettuja suomalaisia näyttelijöitä, kuten Leo Lähteenmäki, Veikko Linna, Liisa Nevalainen ja Pentti Irjala. Näin elokuviin saatiin oikean Suomi-elokuvan tuntu ja aikakautena niin kovin suositun rillumarei-huumorin tunnelma.

Elokuvista ensimmäinen Hyviä uutisia (1958) kertoi SKDL:ää edustaneen pientilallisen pojan ja maalaisliittolaisen ison tilan tytön välisestä epäsäätyisästä rakkaudesta. Nyt nähtävä Parempia päiviä kohti (1959) jatkaa tarinaa ja alkaa siitä, kun tyttö ja poika menevät vanhempiensa hyväksyminä naimisiin.

Samaan aikaan paikkakunnalla häärää epämääräinen, puolueeksi pyrkivä yhdistys Veronmaksajien valtakunnallinen verkosto eli VVV. Populistisin ottein se saa oikeiston näppeihinsä, mutta miten on vasemmiston ja keskustan laita? Ja mitkä ovat yhdistyksen todelliset tarkoitusperät?

Parempia päiviä kohti on siitä mielenkiintoinen vaalielokuva, että se korostaa ennen kaikkea yhteistyötä. Suomi saadaan nousuun ainoastaan, jos SKDL, SDP ja Maalaisliitto vetävät yhtä köyttä. Jotta propaganda kuitenkin olisi aitoa, oikeistolle pitää tietenkin nauraa.

”Nauretaan pois vain. Nauruhan vapautta pöpöjen pelosta”, toteaa elokuvassa Vilho Siivolan esittämä SKDL-isäntä.

Parempia päiviä kohti tarjoaa harvinaista, fiktion muotoon puettua poliittista ajankuvaa menneisyyden Suomesta, jota on mielenkiintoista peilata tähän aikaan. Elokuvaa esitettiin vuoden 1960 kunnallisvaalien alla. SKDL:stä tuli vaalien voittaja yli 40 000 äänellä. SDP tuli toiseksi ja Maalaisliitto kolmanneksi. Kansallinen kokoomus oli vielä tuolloin kaukaisena nelosena.

Parempia päiviä kohti, keskiviikko 20.9. klo. 14.20, TV1

Lue myös: Rillit huurussa -tähti Kaley Cuoco sai lapsen näyttelijä Tom Pelphreyatin kanssa: ”Tajusin välittömästi, että haluan lapsen hänen kanssaan”

X