Radiossa kuullaan Sofi Oksasen naiskuvia kolmena sunnuntaina – mukana yksi ensi-iltansa saava kuunnelma

Jaa artikkeliTilaa Seura
Rakastan sinua jo nyt -kuunnelman ensiesitys on 21. tammikuuta Yle Radio 1:ssä, pääosissa ovat Niina Koponen ja Marjaana Kuusniemi. © yle kuvapalvelu

Kolme peräkkäistä sunnuntaita tuo kuultavaksi Sofi Oksasen kirjoittamat kuunnelmat. Kaksi ensimmäistä kuuluu Radioteatterin valiouusintoihin, kolmas on ensiesitys. Kaikkien aihe kumpuaa kirjailijan omimmasta aihepiiristä, naiseuden raskaasta taakasta itäisen Euroopan historiassa.

Oksanen tunnetaan paitsi arvostettuna ja menestyksekkäänä kirjailijana, myös viisaana mielipidevaikuttajana, joka ei emmi antaa perusteltuja kommentteja yhteiskunnallisista asioista. Samalla hän on kiistelty hahmo ja pelonsekaisestikin kohdattu persoona, jota yritetään edelleen väheksyä vain sukupuolen ja ulkonäön takia.

Luulenpa ettei Oksasen nimi kuunnelmakirjailijana houkuta heitä, joille taiteilija on jäänyt vieraaksi; mahdollinen ensitutustuminen kuunnelman kautta toki sujuisi helposti, mutta ehkä vain raottaa Oksasen osaamisen paljoutta.

Toisaalta on hyvä muistaa, että läpimurtoromaani Puhdistus (vuoden 2011 kuunnelma esitetään 14.1) valmistui ensin näytelmänä. Kuunnelmasovituksessa teemat viipaloituvat kapeinakin ahdistaviksi kurkistuksiksi Neuvosto-Eestin historiaan.

Ensin 7. tammikuuta uusittava Siniposkiset tytöt (2005) seuraa kulakeiksi tuomittujen naisten junamatkaa vankileirille.

21. tammikuuta ensiesityksensä saava Rakastan sinua jo nyt on sovitus Oksasen osuudesta näytelmässä, jossa naiskirjailijoiden monologit tutkivat Euroopan nykytilaa. Ukrainalaiselle klinikalle sijoittuvassa tarinassa munasolua kauppaava nainen ja äitiydestä haaveileva englantilaisrouva tilittävät tuntojaan. Kuunnelmatoteutus on helposti omaksuttava.

Siniposkiset tytöt, su 7.1. klo 15.00 Yle radio 1

X