Solidarnosc -dokumentti esittelee Solidaarisuus-liikkeen vaiheet ja päätapahtumat

Solidarnosc -dokkarissa kuvataan Puolan lähihistoriaa ja Solidaarisuus-ammattiyhdistystä arkistomateriaalein ja aikalaishaastatteluin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Historia: Solidarnosc.

Solidarnosc -dokkarissa kuvataan Puolan lähihistoriaa ja Solidaarisuus-ammattiyhdistystä arkistomateriaalein ja aikalaishaastatteluin.
Teksti: Pertti Avola

Dokumentti Solidarnosc on pikakatsaus puolalaisen vastarinnan ja erityisesti Solidaarisuus-liikkeen vaiheisiin vuodesta 1980 vuoteen 1989.

Kommunistisen Itä-Euroopan murtuminen alkoi Puolan Gdanskista 1980, kun Lenin-telakan työläiset ryhtyivät lakkoon poliittisista syistä erotetun työtoverinsa puolesta. Jo sitä ennen Puolassa oli ollut itäisen Euroopan oloissa vahva oppositio sortokoneistoa ylläpitäviä vastaan, mutta vasta Lenin-telakan työläiset ja heidän taistelustaan syntynyt Solidaarisuus-ammattiyhdistys saivat lopulta aikaan muutoksen, joka levisi koko kommunistiseen Itä-Eurooppaan.

Aluksi sähköasentaja Lech Walesan johtama Solidaarisuus sai aseman Itä-Euroopan ensimmäisenä riippumattomana ammattiliittona, mutta jo seuraavana vuonna se kiellettiin. Sortotoimet Puolassa alkoivat uudestaan, kunnes kommunistijohdon oli pakko myöntää Solidaarisuuden voima. Ja seuraavaksi sortuikin Berliinin muuri.

Nopea katsaus esittelee taustat ja päätapahtumat, mutta ei ehdi paneutua kunnolla oikein mihinkään. Tunnetuin lukuisista haastateltavista on puolalainen elokuvaohjaaja Agnieszka Holland. Solidaarisuuden keulahahmo ja sittemmin Puolan presidentti Walesa olisi tietysti ollut kiinnostavin haastateltava, mutta häntä ei nyt kuulla.

Historia: Solidarnosc, 26.10. klo 19.00 Tv1

Lue myös: Neuvostoliiton vankileirit: Miten Neuvostoliitto loi järjestelmän, jossa 20 miljoonaa ihmistä alistettiin orjatyöhön?

X