Solsidan – Skandaali siivitti suosiota Suomessa!

Suomalaiset katsojat kiinnostuivat Solsidanista sen jälkeen, kun sarja oli nostanut Ylen kohuotsikoihin Ruotsissa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kuudennen Solsidan-kauden alkutilanteessa elokuvan tapahtumista on kulunut puolitoista vuotta. Alexin ja Annan, Fredden ja Mickanin sekä Oven ja Anetten naapurustoon muuttaa uusi pariskunta, Eric ja Suzy Kenneby (Peter Apelgren ja Katia Winter, kuvassa).

Suomalaiset katsojat kiinnostuivat Solsidanista sen jälkeen, kun sarja oli nostanut Ylen kohuotsikoihin Ruotsissa.
(Päivitetty: )
Teksti: Anu Räsänen

Harvat suomenkieliset katsojat huomasivat tammikuussa 2010, että Yle Femiä edeltäneellä FST5-kanavalla alkoi ruotsalainen komediasarja Onnea onkimassa.

Moni meistä kuuli nimen ensi kertaa seuraavana vuonna, kun sarjan ympärillä leijui skandaalinkäryä: ruotsalaiset iltapäivälehdet uutisoivat sen aiheuttaneen lähes sotatilan Ylen ja Ruotsin TV4:n välille.

Sarjan toinen kausi alkoi FST5:llä tammikuussa 2011 kaksi päivää aiemmin kuin TV4:llä. Avausjakso keräsi Ruotsissa hurjat 2,5 miljoonaa katsojaa. TV4:n päälliköt totesivat, etteivät pidä siitä, että jaksot nähdään ensin Suomessa.

Kanavien johtajat keskustelivat asiasta, Yle vaihtoi sarjan esityspäivän – ja katsojaluvut lähtivät nousuun. Yle vauhditti katsojasuosiota uusimalla ensimmäiset kaudet TV2:lla ja lisäämällä sarjan nimeen alkuperäisen Solsidanin, jona se jo kahvipöytäkeskusteluissa tunnettiin.

Lokakuussa 2012 Solsidan – Onnea onkimassa -sarjan kolmas kausi rikkoi kaikki ruotsinkielisen Ylen katsojaennätykset lähes 300 000 katsojalla.

Nolo keskiluokka

Toisen kauden alussa kehitelty miniskandaali tuskin olisi yksin riittänyt pitämään Solsidania Suomen kymmenen katsotuimman fiktiosarjan joukossa, saati keräämään katsojia sarjan pohjalta tehdylle elokuvalle.

Solsidaniin on kirjoitettu monipuolisesti kiinnostavia tyyppejä. Toki hahmot ovat stereotyyppisiä, mutta juuri stereotypiat synnyttävät komiikkaa tämän tyyppisessä sarjassa”, pohtii suosion syitä Tampereen yliopiston viestintätieteiden yksikön päällikkö Iiris Ruoho, joka on tutkinut tv-sarjoja muun muassa väitöskirjassaan.

Vaikka Solsidanin hahmot ovat kärjistettyjä ja liioiteltuja, ovat tyypit Ruohon mielestä erittäin tunnistettavia. Samoin tunnistettavaa on hyvin toimeentulevan keskiluokan maailmankuva, jossa käsitys omasta asemasta on vääristynyt ylöspäin.

Ruohoa Solsidanissa viehättää myös se, että sarja on psykologisesti uskottava.

”Vaikka hahmoihin ei suoranaisesti samaistu, itsensä ja oman häpeänsä kyllä tunnistaa niistä tilanteista, joihin he ajautuvat. Tästä nautin Solsidanissa aivan erityisesti, samaan tapaan kuin takavuosien Frasierissä, jossa veljekset joutuivat kiusallisiin tilanteisiin yrittäessään olla itseään parempia”, Ruoho sanoo.

Jokainen meistä haluaisi olla Ove

Yksi Solsidanin huumorin keskeisistä piirteistä on Ruohon mukaan juuri se, että vauraat ihmiset munaavat itsensä. Raha ei suojele noloudelta.

Monen katsojan suosikiksi on noussut Henrik Dorsinin näyttelemä Ove, joka on mestari sekä myötähäpeän että vahingonilon tunteiden herättelyssä.

Ruoho arvelee Oven vetoavan katsojiin sen vuoksi, että tämä ei juurikaan piittaa ihmisyhteisöjen yleisistä pelisäännöistä.

”Meistä jokainen haluaisi varmasti joskus olla vapaa sosiaalisista normeista. Välillä olisi kiva unohtaa hyvä käytös ja toimia vähän vapaammin.”

Ruoholla itsellään ei ole varsinaista suosikkihahmoa Solsidanissa.

”Se on oikeastaan vähän yllättävää. Solsidan on osattu rakentaa niin, että jokainen hahmo tarjoaa jotain aivan omaansa, ja juuri se tekee siitä kivaa ja nautittavaa katseltavaa.”

Solsidan – Onnea onkimassa, ma 21.10. klo 22.00 Yle Teema & Fem

Lue lisää TV-Maailman vinkkejä!

X