Stalinin James Bondiksi kutsutun Neuvostoliiton armeijan mestarivakoojan Richard Sorgen rikas elämä

Jaa artikkeliTilaa Seura
Stalinin vakooja
© YLE KUVAPALVELU

Stalinin James Bondiksi kutsutun saksalaisen toimittajan, sekä Neuvostoliiton armeijan mestarivakoojan Richard Sorgen elämä oli hyvin vaihderikasta. Sorge työskenteli Saksassa ja Japanissa Neuvostoliiton tiedustelupalvelun GRU:n vakoojana maailmansotien aikana.

Sorge oli aatteeltaan kommunisti. Häntä pidettiin rohkeana riskinottajana, kovana juopottelijana, naisten suosikkina ja sääntöjen rikkojana. Sorge välitti tiedonannon Neuvostoliittoon Japanin suunnittelemasta hyökkäyksestä Pearl Harboriin talvella 1941. Sen ansiosta puna-armeija veti miljoonapäisen joukkonsa pois Mantšurian vastaiselta rajalta Moskovan puolustukseen.

Kuukautta myöhemmin hän jäi kiinni, kun Japanin salainen poliisi pidätti Sorgen japanilaisen avustajan Ozaki Hozumin. Sorge vangittiin neljä päivää myöhemmin. Hozumi ja Sorge tuomittiin kuolemaan ja heidät hirtettiin marraskuussa vuonna 1944.

Stalinin vakooja -dokumentti kuvailee Richard Sorgen värikästä elämää uudelleen näyteltynä. Dokumentti esittää myös runsaasti autenttista kuva- ja videomateriaalia arkistoista.

Stalinin vakooja, ma 11.2. klo 19.00 Tv1

X