Stonewallin perintö -dokumentti palaa Pride-liikkeen syntyaikojen New Yorkiin

Jaa artikkeli
Stonewallin perintö
Pride-liike oli järjestäytymätön ja jakautunut, mutta loi pohjan uudenlaiselle suvaitsevuudelle ja lainsäädännölle. © Zadig Productions/France Télévisions/Yle
Ranskalaisdokumentti muistelee sateenkaariliikkeen syntyaikoja päästämällä ääneen liikeen veteraaniaktiiveja.

Vuosikausia homot, lesbot ja transihmiset saivat Yhdysvalloissa kokea syrjintää, väkivaltaa ja yhteiskunnasta pois sulkemista. Kunnes kesäkuussa 1969 newyorkilaisen homobaarin Stonewallin edustalla puhkesi poliisiratsian yhteydessä mellakka, joka antoi alkusysäyksen järjestäytyneelle homoliikkeelle ja sukupuolivähemmistöjen Pride-marsseille. Ne alkoivat Stonewallin mellakan vuosittain järjestettävästä muistoparaatista.

Mathilde Fassinin tiiviissä Stonewallin perintö -ranskalaisdokumentissa joukko nyt seitsemänkymppisiä hlbt-ihmisiä muistelee omaa vaikeaa nuoruuttaan, Stonewallin mellakkaa ja sitä seurannutta poliittista toimintaa seksuaalivähemmistöjen oikeuksien puolesta.

Homoliike löysi 1960-luvun Yhdysvalloissa toiminnalleen valmiin alustan hippien, mustien radikaalien ja Vietnamin sotaa vastustaneiden edeltävästä työstä. Liike oli järjestäytymätön ja hajanainen ja jakautui myöhemmin moneen osaan, mutta loi kuitenkin pohjaa uudenlaiselle suvaitsevuudelle ja lainsäädännölle.

Stonewallin veteraanit korostavat kuitenkin, että valheelliseen turvallisuuden tunteeseen ei ole syytä. Monissa maailman maissa sukupuolivähemmistöihin kuuluvia vainotaan ja murhataan yhä, ja Donald Trumpin hallinto antoi osoituksen siitä, että länsimaisessa demokratiassakin tuulet voivat äkkiä kääntyä hyytäviksi.

Stonewallin perintö, la 3.7. klo 13.55,  Teema & Fem

Lue myös: Sexpon historia on taisteluiden värittämä: ”1970-luvulla seksuaalisuutta yritettiin parantaa psykoanalyysin menetelmin – 1990-luvulla levisi insestipaniikki”

X