Succession-sarjassa näyttelevä Brian Cox: ”Katsojat nauttivat sitä, kun rikkaat ja mahtavat pannaan suurennuslasin alle”

Jaa artikkeli
Brian Cox, Succession
Brian Cox asettuu roolihahmoon, jonka ajatusmaailma on hyvin kaukana hänen omastaan. © HBO Max
Succession-draamasarjan kolmannella kaudella upporikkaasta Royn perheestä tulee entistäkin onnettomampi. Tämä juttu sisältää juonipaljastuksia kaudesta.

Mediamoguli Logan Royta näyttelevälle Brian Coxille on selvää, miksi katsojat nauttivat upporikkaiden mutta umpionnettomien ihmisten elämän seuraamisesta Succession-sarjassa.

”Rikkaimmalla prosentilla ihmisistä on maailmassamme aika paljon enemmän valtaa kuin yhden prosentin verran, ja heidän on myös annettu käyttää sitä valtaa häikäilemättä. Tämän vuoksi katsojat nauttivat sitä, kun rikkaat ja mahtavat pannaan sarjassamme suurennuslasin alle”, Cox sanoo.

Cox puhuu tosielämän rikkaiden ja mahtavien tekemisistä suorasukaisesti vastaillessaan kansainvälisten toimittajien kysymyksiin videoyhteydellä New Yorkista käsin.

”Kuten Shakespeare sanoo, meidän näyttelijöiden tehtävä on pitää peiliä luonnon kasvojen edessä. Luonto on aivan sekaisin juuri nyt, ja samaan aikaan jotkut lentävät avaruuteen 11 minuutiksi ja sanovat, että tarvitsemme lisää avaruusaluksia. Se on hitto vieköön viimeinen asia, mitä tarvitsemme, kun planeetta on tässä kunnossa!” Cox puuskahtaa.

”Todellisuudentaju on pahasti hukassa, ja niin olemme me ihmisetkin. Trumpin neljän vuoden presidenttikausi tuntui kestävän sata vuotta, eikä sen jälkeen voi kuin ihmetellä, kuinka kamalassa tilassa maailmamme on.”

Viittauksia Murdochiin

Succession alkaa kolmannella kaudellaan riitaisena. Royn perheessä eletään aikaa kuvainnollisen isänmurhan jälkeen. Logan Royn keskimmäinen poika Kendall paljasti edellisen kauden lopussa isänsä väärinkäytökset julkisesti, ja perhe on jakautunut kahteen leiriin.

Successionin tarinan on epäilty pohjautuvan Murdochin mediaperheen elämään. Sarjan luoja Jesse Armstrong on kiistänyt väitteet, mutta Brian Cox toteaa näkevänsä käsikirjoituksessa yhtäläisyyksiä esimerkiksi News of the World -lehden salakuuntelu­skandaalin käsittelyyn.

”Kun Rupert Murdochia kuultiin Britannian parlamentissa, hän ilmoitti, että tämä asia on poikani vastuulla. Totta kai poimimme sen sarjaan, ja roolihahmoni toteaa samalla tavalla Kendallista. Mukana on tällaisia hienovaraisia yksityiskohtia, joissa todellisuus hiipii sisään käsikirjoitukseen.”

Cox näkee yhtymäkohtia roolihahmonsa ja Rupert Murdochin välillä myös siinä, että nämä eivät halua luopua vallankahvasta.

”Heille koko hommassa on kysymys pelistä, jossa täytyy hioutua koko ajan paremmaksi. He ymmärtävät peliin sisältyvät riskit, ja Murdoch on hyvä esimerkki siitä, kuinka kriisistä selvitään kuivin jaloin. Tällaisilla tyypeillä ei ole hätää edes tulisilla hiilillä, sillä heidän nahkansa on asbestia.”

Täydellinen rooli

Cox korostaa, että hän ei ole tuonut sarjaan omia näkemyksiään maailman tilasta vaan rakentanut roolinsa käsikirjoituksen päälle.

”Jesse on monin tavoin hyvin sosialistinen, ja ajatukset sarjassa pohjaavat usein hänen näkemyksiinsä. Successionissa on kritiikkiä, satiiria ja allegoriaa.”

Juuri Jesse Armstrong oli suuri syy siihen, että Cox alun perin kiinnostui roolista Successionissa.

”Olen pyrkinyt aina työskentelemään ajan hermolla olevien ihmisten kanssa, ja Jesse todella on sitä. Sanon myös suoraan, että tällainen rooli oli minulle täydellinen urani tässä vaiheessa. En minä tästä nuorene.”

”En usko, että roolihahmoni Logan Roy ajattelee olevansa paha ihminen. Hän on vain pyrkinyt selviytymään elämässään ja onnistunut siinä varsin hyvin, ja lisäksi hän nauttii valtapeleistä”, Brian Cox analysoi. © HBO Max

”En usko, että roolihahmoni Logan Roy ajattelee olevansa paha ihminen. Hän on vain pyrkinyt selviytymään elämässään ja onnistunut siinä varsin hyvin, ja lisäksi hän nauttii valtapeleistä”, Brian Cox analysoi. © HBO Max

Succession, kolmas kausi nyt HBO:lla.

X