Sukuni salat: Kymmenen julkkista minuuden juurilla

Jaa artikkeliTilaa Seura
Ensimmäisessä jaksossa Krista Kosonen pääsee tutustumaan oman sukunsa juuriin. Sukuni salat -sarjan juontajana toimii Marja Hintikka.
Ensimmäisessä jaksossa Krista Kosonen pääsee tutustumaan oman sukunsa juuriin. Sukuni salat -sarjan juontajana toimii Marja Hintikka. © Mtv3
Kymmenen suomalaista julkisuuden henkilöä tutkii sukupuitaan MTV3:n uutuussarjassa Sukuni salat. Ensimmäisessä jaksossa kuullaan koskettavia tarinoita näyttelijä Krista Kososen suvusta.

Ensin testattiin parinkymmenen julkisuuden henkilön DNA:t. Sitten alettiin tutkia heidän sukupuitaan ja hakea vastauksia heitä askarruttaneisiin kysymyksiin.

Joukosta karsiutui noin puolet pois. Sukuni salat -sarjaan päätyi kymmenen ihmisen tarinat, jotka osoittautuivat alustavissa tutkimuksissa kiinnostaviksi.

”Tai kaikkien suvuistahan löytyy kiinnostavia tarinoita, mutta meidän piti myös saada käsiimme dokumentaatiota asioista. Emme voineet luottaa huhupuheisiin emmekä ottaa mukaan epävarmoja tietoja”, kertoo Sukuni salat -ohjelman tuottaja Larissa Lounassalo.

Tämän vuoksi ohjelmassa kuullaan merkittävästi enemmän esi-isien kuin -äitien elämäntarinoita.

”Ei tarvitse mennä kovin pitkälle taaksepäin historiassa, kun huomaa, kuinka paljon enemmän tietoja löytyy miehistä kuin naisista. Yhteiskunnan vaikuttajat ja ne, joilla on ollut omaisuutta, ovat löydettävissä satojenkin vuosien takaa. He ovat pääsääntöisesti olleet miehiä”, Lounassalo toteaa.

Sukuni salat: Isoisoisän salaisuuksia

Sarjassa tietoa suvustaan hakevat Krista Kosonen, Jukka Jalonen, Pete Parkkonen, Suvi Teräsniska, Aku Hirviniemi, Jukka Hildén, Maria Veitola, Anne Kukkohovi, Hjallis Harkimo ja Maria Guzenina.

Koskettavassa avausjaksossa näyttelijä Krista Kosonen haluaa selvittää, kuka oli hänen mummonsa isä. Jaksossa käydään läpi rankkojakin yksityiskohtia Kososen isoisoisän historiasta.

”Krista oli keskustellut etukäteen äitinsä kanssa, voiko tämän tarinan tuoda televisioon. Kehotimme myös muita ohjelmaan osallistuneita juttelemaan perheensä kanssa siitä, onko ok, että heidän sukunsa vaiheita käsitellään sarjassa”, Lounassalo sanoo.

Krista Kososelle Sukuni salat oli ensimmäinen reality-tyyppinen ohjelma, johon hän suostui mukaan. Kosonen kertoi TV-maailman haastattelussa tammikuussa, että ohjelman myötä tuleva julkisuus mietitytti häntä.

”Kokemus oli kuitenkin sen arvoinen. En olisi muuten saanut ikinä selvitettyä niin paljon asioita omasta suvustani.”

Huolellista taustatyötä

Sukuni salat pohjautuu brittiläiseen Who Do You Think You Are? -formaattiin. Britanniassa sarjaa on tehty jo 17 kautta, ja sukujuuriaan ovat tutkituttaneet julkisuuden henkilöt Stephen Frysta­ Boris Johnsoniin. Yhdysvaltojen versiossa taas on nähty muun muassa Sarah Jessica Parker, Susan Sarandon ja Spike Lee.

Suomalainen Sukuni salat on formaatin ensimmäinen versio, jossa on mukana juontaja, Marja Hintikka.

”Ja hän hoitaakin työnsä hyvin. Marja on hirveän kiinnostunut historiasta, ja hän oli motivoitunut käymään läpi pitkiä käsikirjoituksia ja tutustumaan ihmisten tarinoihin sekä niiden taustoihin”, Lounassalo kehuu.

Lounassalo kertoo, että Sukuni salat -ohjelma vaatii realityksi poikkeuksellisen paljon taustatyötä, niin arkistojen kaivelua kuin haastattelujakin. Ohjelmaan on haastateltu kymmeniä eri alojen asiantuntijoita, muun muassa sukututkijoita ja historioitsijoita.

Valmistelu alkoi jo vuonna 2019, ja varsinaiset tutkimukset käynnistyivät vuoden 2020 alussa.

”Sitten iski korona, ja arkistoihin käsiksi pääseminen vaikeutui. Ei se mahdotonta ollut, mutta hankalampaa. Onneksi on olemassa myös paljon digitoitua materiaalia sekä puhelimen, sähköpostin ja videotapaamisten tapaisia yhteydenpitovälineitä”, Lounassalo toteaa.

Sukuni salat, ma 15.2. klo 20.00 Mtv3

Lue myös: Taivaallista menoa: Sarjan jaksossa käsitellään sotatraumoja ja niiden seuraamuksia

X