Suomalaisnäyttelijät Pelle Heikkilä ja Eero Milonoff mukana mustaa huumoria viljelevässä Utmark-norjalaisdraamassa

Jaa artikkeliTilaa Seura
Pelle Heikkilä ja Eero Milonoff näyttelevät Welcome to Utmark -sarjassa ruotsiksi. Heikkilälle ruotsi on äidinkieli, kun taas Milonoff on treenannut kouluruotsiaan työssä.
Pelle Heikkilä ja Eero Milonoff näyttelevät Welcome to Utmark -sarjassa ruotsiksi. Heikkilälle ruotsi on äidinkieli, kun taas Milonoff on treenannut kouluruotsiaan työssä. © HBO Nordic
Pelle Heikkilä ja Eero Milonoff näyttelevät uudessa norjalaissarjassa elämän murjomia viinatrokareita.

HBO Nordicin uudessa sarjassa Welcome to Utmark matkataan pohjoiseen Norjaan, jossa maisemat ovat komeat mutta elämä pikkukylässä karua.

Sarjaa värittävä tummasävyinen huumori tulee tutuksi heti avauskohtauksessa. Yksi kyläläinen syyttää toisen koiraa lampaan raatelemisesta, ja ruutuun lävähtää varsin realistisia kuvia entisestä lampaasta.

Sivurooleissa nähdään suomalaisnäyttelijät Pelle Heikkilä ja Eero Milonoff. Heidän esittämänsä veljekset myyvät kyläläisille viinaa – tai jotakin viinan tapaista.

”Veljekset ovat aiemmin olleet ylempänä alamaailman hierarkiassa, tehneet huumekauppaa Suomessa ja Pohjoismaissa. Sitten heidän hommansa ovat menneet vähän pieleen ja he ovat päätyneet kauppaamaan viinaa keskelle ei-mitään”, Milonoff kuvailee.

Utmark on epäonnistujien nordic noiria

Pelle Heikkilä muistetaan myös sarjoista Invisible Heroes ja Aallonmurtaja. Parhaillaan hänet nähdään myös C Moren Karkureissa. Eero Milonoff taas on nähty viimeksi sarjoissa White Wall ja Modernit miehet sekä elokuvassa Seurapeli.

Heikkilän roolihenkilö on halvaantunut auto-onnettomuudessa, jossa hänen veljensä on ollut kuskina.

Milonoffin näyttelemä veli kantaa onnettomuudesta loputonta syyllisyydentuntoa, joka purkautuu välillä ilkeilynä. Yhtä tylysti ja tympeästi hän puhuu myös asiakkailleen. Taustalla on Milonoffin mukaan hänen roolihenkilönsä oma arvottomuudentunne.

”Meidän roolihahmojemme kokemus arvottomuudesta ja epäoikeudenmukaisuudesta ilmenee niin, että he sylkevät pohjoisen kansan päälle. Samanlaisia mekanismeja on nähtävissä usein esimerkiksi syrjinnän taustalla. Pahaa oloa puretaan painamalla toista vielä alemmas”, Milonoff pohtii.

Milonoffia sarjan käsikirjoituksessa viehätti nimenomaan se, millaisia havaintoja siinä tehdään ihmisyydestä ja ihmisten arvottamisesta. Myös Pelle Heikkilä ihastui käsikirjoituksen maailmaan heti ensi lukemalla.

”Sarja on tavallaan nordic noiria, mutta aivan uudella tavalla käsiteltynä. Sen hahmot ovat yhtä tosissaan kuin perus- nordic noirissa, mutta kaikki vain epäonnistuvat koko ajan, ja sarja antaa hahmoille tilaa siihen. Kenenkään ei tarvitse olla yli-ihminen”, Heikkilä kuvailee.

Enemmän rahaa, enemmän aikaa

Heikkilää viehätti myös se, että Welcome to Utmarkin budjetti oli merkittävästi suurempi kuin keskimääräisen suomalaisen tv-sarjatuotannon. Ja kun on enemmän rahaa, on enemmän aikaa.

”Suomessa ennätykseni on 16 kuvattua kohtausta yhden päivän aikana, kun taas Ruotsissa ja Norjassa tehdään yleensä viisi kohtausta päivässä. Silloin jää aikaa leikkiä ja kokeilla, mikä on tosi kivaa”, Heikkilä sanoo.

Heikkilä kertoo esimerkin Welcome to Utmarkin kuvauksista.

”Heitimme Eeron kanssa ruokatauolla tikkaa, leikimme ja urpoilimme. Ohjaaja Dagur Kári tuli kysymään, mitä teemme, ja pyysi meitä kehittelemään hommaa eteenpäin. Sitten hän ilmoitti koko tiimille, että nyt kuvataan yksi ekstrakohtaus, jonka jätkät keksivät tuossa. Isompi budjetti antaa mahdollisuuden venyä tällä tavalla.”

Welcome to Utmark -jaksot katsottavissa HBO Nordicista

X