Juoksija Viivi Lehikoinen tähtää Suomen ennätykseen: ”Ennätys on realistinen tavoite”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Viivi Lehikoinen kilpailee 400 metrin aitajuoksun alkuerissä keskiviikon 20.7. vastaisena yönä kello 3.15 Suomen aikaa. Hyvällä suorituksella Lehikoisella on mahdollisuus välieriin, jotka juostaan torstain 21.7. vastaisena yönä kello 4.15. © SUL/Decabild, Thomas Windestam
Viivi Lehikoinen kilpailee 400 metrin aitajuoksun alkuerissä keskiviikon 20.7. vastaisena yönä kello 3.15 Suomen aikaa. Hyvällä suorituksella Lehikoisella on mahdollisuus välieriin, jotka juostaan torstain 21.7. vastaisena yönä kello 4.15. © SUL/Decabild, Thomas Windestam
Viivi Lehikoinen uskaltaa jälleen unelmoida menestyksestä, vaikka muutama vuosi sitten hän ehti jo haudata arvokisahaaveet.

Juoksija Viivi Lehikoisen, 22, kesä on startannut iloisissa tunnelmissa. Kesäkuussa hän iski Sveitsin Genevessä tulostaululle 400 metrin aidoissa ajan 54,96, joka oli Suomen kaikkien aikojen toiseksi paras ja rikkoi myös Eugenen MM-kisojen tulosrajan.

”Ennätystäni voin varmasti vielä parantaa, mutta on vaikea sanoa, mihin oma tulos riittää.”

Ennätysjuoksuaan Lehikoinen ei pidä täysin onnistuneena.

”Oli se kokonaisuutena melko tasapainoinen ja hyvä juoksu, mutta se meni aika erilaisella askelsuunnitelmalla kuin mitä piti. Menin ensimmäiselle aidalle väärällä jalalla.”

Kevään treenikauden perusteella Lehikoinen osasi odottaa ennätystä, joten täytenä yllätyksenä se ei tullut.

”Mutta oli mukavaa, että kisaraja alittui noinkin reilusti.”

Henkinen pudotus korkealta

Huipputason urheiluun kuuluvat unelmat menestyksestä ja mitaleista. Kuinka suuria unelmia Lehikoinen uskaltaa itselleen asettaa?

”Se on hankala asia, kun itselläni viime vuotta edelsi muutama vaikeampi vuosi. Tavoitteet olivat olleet korkeammalla kuin mitä tulokset kisoissa olivat, eli toisin sanoen meni huonosti.”

Kun tulostavoitteet eivät toteutuneet, Lehikoinen sanoo pudonneensa henkisesti aika korkealta.

”Siinä alkoi jarruttelemaan omia toiveitaan, eikä oikein tiennyt, mitä uskaltaa toivoa. Ehdin jo haudata arvokisahaaveitani.”

Osa urheilijoista puhuu tavoit­teistaan hyvin selkeästi, ja ne saat­tavat olla jopa merkittynä kalenteriin. Lehikoinen on aina ollut maltillinen puhumaan. Hän on yrittänyt sen sijaan keskittyä suoritukseen.

Nyt hän kuitenkin uskaltaa sanoa, että 400 metrin aitojen Suomen ennätys on tähtäimessä. Voimassa olevan ennätyksen 54,62 juoksi Tuija Helander vuonna 1987.

”Tällä hetkellä Suomen ennätys on realistinen tavoite. Olisi tosi hieno juttu, jos se olisi omissa nimissä.”

Kilpasiskot tärkeä voimavara

Lehikoisen sveitsiläinen valmentaja Laurent Meuwly työskentelee Hollannin maajoukkueen valmen­nustiimissä. Lehikoisen kanssa pidetään etäpalavereja ja suomalainen myös leireilee yhdessä hollantilaisten kilpasiskojensa kanssa, jolloin hän pääsee harjoittelemaan yhdessä maailman absoluuttisten huippujen kanssa.

”Ihan aluksi oli pieni shokki aloittaa harjoittelu heidän kanssaan, kun vertasin itseäni koko ajan heihin. Mutta nyt heidän kanssaan leireily on ennen kaikkea voimavara. Kun treeneissä on kovaa kilpailua, se auttaa menemään myös varsinaisiin kisatilanteisiin.”

Suomessa Lehikoinen harjoittelee Mikael Ylöstalon kanssa.

”Tänä vuonna olen leireillyt Hollannin porukan ja Laurentin kanssa nyt neljä kertaa. Mielestäni tämä kuvio on toiminut hyvin.”

Koronarajoitusten jyrkimpänä aikana Lehikoinen harjoitteli paljon yksin, jolloin uhkana oli väkisin puurtamisen tuntu. Nyt läsnä on valmentajan lisäksi muitakin urheilijoita.

”Siksi treeneihin on oikeasti kiva mennä. Siellä on jatkuvasti muita urheilijoita, joiden kanssa jutella ja jakaa asioita. Se auttaa, ja nyt nautin urheilusta tosi paljon.”

Viivi Lehikoinen kilpailee 400 metrin aitajuoksun alkuerissä keskiviikon 20.7. vastaisena yönä kello 3.15 Suomen aikaa. Hyvällä suorituksella Lehikoisella on mahdollisuus välieriin, jotka juostaan torstain 21.7. vastaisena yönä kello 4.15.

Yleisurheilun MM, pe 15.7. – su 24.7., TV2

X