Suosurmat – Noir español -jännärin synkkyys yltää pohjoismaisiin mittoihin

Jämäkkä ote säilyy koko Suosurmat -elokuvan läpi.
Jämäkkä ote säilyy koko Suosurmat -elokuvan läpi. © Cinema Mondo / Yle Kuvapalvelu
Elokuva on valmistunut samana vuonna kuin tv-sarja True Detectiven ensimmäinen kausi, jota se osin muistuttaakin päähenkilöiltään, maisemiltaan ja asetelmiltaan.

Kun Nordic noiria on viime aikoina paljon nähty, voisiko Suosurmat -elokuvaa sitten kutsua Noir españoliksi. Alberto Rodiriguezin trilleri kun yltää synkkyydessä hyvinkin pohjoismaisiin mittoihin.

Kaksi keskenään epäsuhtaista poliisia, tiukka antifasisti Pedro ja Francon entisen salaisen palvelun jäsen Juan, saapuvat vuonna 1980 soiselle maaseudulle selvittämään kahden teinitytön katoamista. Tytöt löytyvät kuolleina, ja pian poliisit huomaavat jahtaavansa nuoria tyttöjä tappavaa sarjamurhaajaa.

Francon diktatuurin ja uuden demokratian leikkauskohta tuo jännäriin oman särmänsä, samoin jännite kahden poliisin välillä. Jämäkkä ote säilyy koko elokuvan läpi.

Suosurmat, ke 20.11. klo 22.00 Yle Teema & Fem

Lue myös: Life kertoo Dennis Stockin ja James Deanin ystävyyssuhteesta vasten menestyksen ja tappion paineita