Sykkiikö sydämesi musiikille ennen vuotta 1963? Ylen Soiva arkisto on palvelu nostalgikoille

Kaipaatko gramofonia ja aikaa ennen sähköisiä soundeja? Sykkiikö sydämesi musiikille ennen vuotta 1963? Jos vastasit kyllä, on Yleisradion Soiva arkisto kuin tehty sinulle.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Onnimanni Liukkonen on TV-maailman tuottaja.

Kaipaatko gramofonia ja aikaa ennen sähköisiä soundeja? Sykkiikö sydämesi musiikille ennen vuotta 1963? Jos vastasit kyllä, on Yleisradion Soiva arkisto kuin tehty sinulle.
Teksti: Onnimanni Liukkonen

Helmikuun alussa Yle Areenaan avattu Soiva arkisto –palveluun on kerätty yhteen paikkaan musiikkia Ylen ainutlaatuisesta äänilevykokoelmasta. Mukana on äänitteitä klassisesta musiikista tuttuihin iskelmäklassikoihin aina Yleisradion alkuajoilta vuoteen 1963.

Miltä kuulostavat oopperalaulaja Aulikki Rautawaaran syrjähyppy iskelmän puolelle tai Georg Malmsténin Mikki Hiiri -lastenlaulut?

Soiva arkisto sisältää myös aarteita

Soivasta arkistosta löytyy myös todellisia harvinaisuuksia, kuten ihmeen kaupalla pelastetut Jussi Björlingin Jean Sibelius -tulkinnat. Ne nauhoitti freelancerina työskennellyt Henrik Christiernin omatoimisesti. Avokelanauha löytyi 40 vuotta myöhemmin, ja se restauroitiin soittokuntoon 161 palasta.

Soiva arkisto täydentyy jatkuvasti. Palveluun tullaan lisäämään myös filmejä ja televisio-ohjelmia. Internetistä löytyvä palvelu huipentuu vuoteen 2026, jolloin Yle täyttää 100 vuotta.

Lue myös: Toimittaja Jake Nyman viihtyy muistojen valtatiellä – Näin vuoden 1965 Ford Anglia läikähtää yhä rinnassa ja aika kultasi hetket Tipparellun ratissa

Jake Nyman ja Anglia

Toimittaja Jake Nyman syttyy yhä vuoden 1965 Angliasta. Sellaisella äiti opetti häntä ajamaan ajokortin 60-luvun lopulla. © Tommi Tuomi 

X