Taiteilijat Ranskan Rivieralla -dokumentti ihastuttaa nostalgisella kuvastollaan

Jaa artikkeliLähetä vinkki
© Sa Arte France / Yle
© Sa Arte France / Yle
Pablo Picasso ja Dora Maar sekä muutama muu taiteilijapariskunta viettivät kesän 1937 Ranskan Rivieralla. Nyt nähtävässä dokumentissa pureudutaan heidän tuntoihinsa ja ajatuksiinsa tuolta ajalta.

Viehättävintä dokumentissa on sen kuvallinen ilmaisu. Mitään uutta materiaalia ei ole vaan kaikki koostuu vanhoista valokuvista ja filminpalasista. Eikä aineistosta ole ollut pulaa, sillä taiteilijat ikuistivat kesänviettonsa yksityiskohdat hyvin tarkasti.

Arkistomateriaalin kautta katsojakin pääseekin hetkeksi kiinni siihen tunnelmaan, mikä Picassolla ja kumppaneilla varmasti oli yhtenä viimeisenä vapauden kesistä. Pari vuotta myöhemmin maailma syttyi palamaan ja viimeisetkin viattomuuden rippeet kuolivat.

Dokumentin kerronta hyppii kuitenkin ehkä liiankin tiuhaan taiteilijasta toiseen. Ajassakin liikutaan edes takaisin. Taiteilijoiden arki kesällä 1937 antaa dokumentille vain raamit. Kysymyksiä ja teemoja on paljon, eikä niitä kaikkia ehditä käsitellä loppuun asti viidessäkymmenessä minuutissa.

Taiteilijat Ranskan Rivieralla, la 8.1. klo. 20.00, Teema & Fem

X