Takaisin kuuhun -dokumentissa kuuta tarkastellaan monitieteellisesti

Takaisin kuuhun -dokumentissa syvennytään kuuhun eri näkökulmista. Kuulle on käyttöä niin tutkimuskohteena kuin pitkien avaruuslentojen väliasemanakin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Helmikuussa 2018 Falcon Heavy, tehokkain raketti sitten ensimmäisen kuulennon kantoraketin, jätti maanpinnan miljoonayleisön saattelemana.

Takaisin kuuhun -dokumentissa syvennytään kuuhun eri näkökulmista. Kuulle on käyttöä niin tutkimuskohteena kuin pitkien avaruuslentojen väliasemanakin.
Teksti: Tero Kartastenpää

Takaisin kuuhun -ohjelma on täynnä vaikuttavia ja valaisevia visualisointeja. Kuuinto hiipui nopeasti. Viimeisestä kuuastronautista Eugene Cernanista ei ole rakennettu suuria elämäkertoja, vaikka hän lausui vuonna 1972 yhtä suureellisia sanoja kuin Neil Armstrong kolme vuotta aiemmin.

Kuuhun palataan todennäköisesti rahan takia, vaikka kansallisen voiman näyttäminen on avaruusvalloituksessa edelleen tärkeää. On oleellista päättää yhdessä, kuka omistaa mineraalirikkaan kuun. Entä voisiko 240 asteen pakkasessa kraaterien pohjalla olla vettä?

Rivakasti etenevässä tiedeohjelmassa kuuta katsellaan monitieteellisesti: historialliset, geologiset ja juridiset kulmat risteytyvät. Uusien aluksien suunnitelmia selitetään niillekin, jotka eivät ole rakettitieteilijöitä.

Kuun mystisyys hälvenee, kun ohjelmassa näytetään tarkkoja kuvia harmaasta kivikappaleesta. Sen synty kuvitetaan hauskalla liitutaululle tehdyllä animaatiolla. Yhdysvaltalaisen julkisen palvelun PBS:n tiedeohjelma Novan dokumentti onnistuu tekemään kuusta jälleen vähän jännittävän.

Prisma: Takaisin kuuhun, ke 19.2. klo 19.00 Tv1

Lue myös: Elokuva-arvio: Yksin Marsissa on realistinen tieteiselokuva jännittävästä pelastusoperaatiosta

X