Talvisota -sarjassa sotaa kuvataan kaunistelemattoman raa’asti ja realistisesti

Jaa artikkeliTilaa Seura
Talvisota
© Yle kuvapalvelu

Marraskuun lopussa tulee kuluneeksi tasavuosia sekä talvisodan alusta että siitä tehdyn elokuvan ensi-illasta. Kuukautta ennen talvisodan syttymisen 80. muistopäivää alkaa TV1:llä 30 vuotta sitten tehdyn Talvisota-elokuvan tv-sarjaversion esitys.

Pekka Parikan Antti Tuurin Talvisota-romaanista ohjaama elokuva oli 1980-luvun lopun kansallinen suurtuotanto. Liennytyksen aikakausi ja lähitulevaisuudessa häämöttänyt kommunismin kaatuminen mahdollistivat aiheen, johon ei aiemmin tohdittu Suomessa tarttua.

Kirjassa näkökulma on täysin Martti Hakalan, mutta elokuva ja sarja laajenevat kauhavalaisen sotajoukon kollektiivisen kokemuksen kuvaukseksi. Pääosassa on silti Taneli Mäkelän väkevästi tulkitsema Martti. Vähäpuheinen kirveellä veistetty mies on kuin jäyhän suomalaisen luonteen perusmalli.

Sotaa kuvataan kaunistelemattoman raa’asti ja realistisesti. Veteraaneja kunnioitetaan, mutta enemmän velvollisuudentuntoisina puurtajina kuin sotasankareina. Sarjan pidempi kesto on mahdollistanut hahmojen luonteiden syventämisen, mikä tekee siitä elokuvaa syvemmän kokonaisuuden.

Talvisota, to 31.10. klo 19.00 Tv1

X