Tammisunnuntai 1918 vie Ylistaroon ja kertoo valkoisten tarinan

Antti Tuurin kirjoittaman Tammisunnuntai-dokumentin ohella sisällissotaa käsitellään laajasti muissakin ohjelmissa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Antti Tuurin kirjoittaman Tammisunnuntai-dokumentin ohella sisällissotaa käsitellään laajasti muissakin ohjelmissa.
(Päivitetty: )
Teksti: Jussi Karjalainen

Kulttuuriväkihän on ollut punaiseen kallellaan 1960-luvulta. Tunnin dokumenttiuutuus Tammisunnuntai 1918 kuitenkin kulkee yltiöidealistista virtaa vastaan ja selittää juurta jaksain sodan ensimmäistä päivää ja valkoisten motiiveja toimiinsa.

Tapahtumain ydin haetaan Ylistarosta Pohjanmaalta. On sunnuntai 27. tammikuuta 1918. Eteläosat Suomesta ovat äkkiä punakaartien hallussa. Pohjanmaalle järjestyvien valkoisten agendalla on riisua aseista venäläiset varuskunnat, jotka olisivat hyvin mahdollisesti antaneet tukensa kapinantekijöille. Venäläisvaruskunta on myös Ylistarossa.

Hämmentävä painotus

Tammisunnuntai 1918 on toteutettu kuvallisesti mustavalkoisena, sisällöllisesti valkoisena. Ohjaus on Ilkka Vanteen.

Dokumentin kirjoittanut Antti Tuuri tekee työtään taidolla, ei koskaan tuurilla. Silti dokumentin painotus tuntuu hiukan hämmentävältä. Tarkka kertaus Ylistaron suojeluskuntalaisista olisi joskus yritetty huutaa kumoon, etenkin kun sen keskeinen teettäjä on nimeltään Vapaussodan ja Itsenäisyyden Etelä-Pohjanmaan Perinneyhdistys.

Tuuri luovii kuitenkin taitavasti aineistossa, josta hän laati viime vuonna myös romaanin Tammikuu 18. Varuskunnan ottaminen aseista onnistuu, vaikka asiassa on jännitysmomenttinsa. Mukana on dramatisointeja keskeisiltä paikoilta Ylistarosta, ja minäkertojana toimii operaatiota johtanut Ahto Sippola (Jukka Peltola).

Tammisunnuntai 1918 auttaa ymmärtämään voimien keräämistä porvaripuolella, mutta elokuvatyönä se on jankkaava. Tuurin romaaniversiossa sisällissodan monisärmäisyys pilkahti ironianakin, kun pohjalaiset eivät olleet kuulleetkaan johtoonsa nimetystä upseerista, jostain Mannerheimista.

Tammisunnuntai 1918

Dokumentin tapahtumat sijoittuvat Pohjanmaalle. © RIKU ISOHELLA / YLE KUVAPALVELU

Sisällissota tv-ruudussa

Tiistaina näytetään mielenkiintoisia elokuvia sisällissodasta myös Teemalla klo 23.30 alkaen. Sodan silmät 1918 (2018) on Jouko Aaltosen ja Seppo Rustaniuksen sanaton kollaasi riipaisevista lapsivalokuvista. Rustanius on urallaan peräti erikoistunut sisällissotadokumentteihin punaisten kokemien vääryyksien näkökulmasta. Se seikka välittyy vaikka ilman selostustekstiä.

Kaisa Salmen Fellmanin pelto (2013) taas kokosi vaikuttavan porukan joukkoperformanssiin kaikkein suurimman punavankileirin maaperälle. Paikalla Lahdessa on nyt puisto.

Lisäksi viikolla on luvassa myös suora Vapaussodan 100-vuotisjuhla Finlandia-talosta (ke klo 15.00 TV1).

Sitten on vielä keskiviikkona huipentuva Laulu sisällissodasta -sarja, joka värväsi laulua värkkäämään sopivimpana mahdollisena vaihtoehtona Palefacen.

Tammisunnuntai, ti 15.5. klo 19.00 TV1

X