Ensikertalaiset Heta Halonen ja Lauri Ketonen tavoittelevat kruunua Tangomarkkinat-kisassa – Katso finaalin aikataulut!

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Tangomarkkinat
Heta Halonen ja Lauri Ketonen lupaavat palvella tangokansaa täydestä sydämestään, jos voitto tulee. © Pia Karapää
Kahden koronakesän jälkeen Seinäjoen Tangomarkkinoilla kruunataan jälleen tangokuningas ja -kuningatar. Muusikko ja näyttelijä Heta Halonen, 30, ja näyttelijä Lauri Ketonen, 39, ovat ensikertalaisina mukana kahdeksan finalistin joukossa.

Porilainen Heta Halonen ja raumalainen Lauri Ketonen ovat esiintyneet monilla eri näyttämöillä, mutta kummallakaan ei ole aiempaa kokemusta Tangomarkkinat-laulukisasta. Molemmilla on kuitenkin vankka musiikkitausta.

”Olen laulanut pienestä pitäen, ensin kuoroissa ja myöhemmin eri kokoonpanoissa. Kokemusta löytyy myös musiikkiteatterista sekä musiikin ohjaajana että näyttelijänä. Olen myös jonkun verran tehnyt omaa musiikkia”, kertoo Heta, joka on koulutukseltaan musiikkipedagogi ja toiminut muun muassa laulunopettajana ja musiikkileikkikoulun vetäjänä.

Lauri puolestaan vitsailee juhlivansa 30-vuotista viihdyttäjän uraansa tänä vuonna.

”Olin yhdeksänvuotias, kun äiti pakotti Uudenkaupungin teatteriin. Siellä oli ohjelmistossa Myrskyluodon Maija ja sinne tarvittiin lapsinäyttelijöitä. Äiti itse esiintyi teatterin kuorossa. Sille tielle sitten jäin”, muistelee Lauri, joka nihkeän alkureaktionsa jälkeen pyrki ja pääsi aikanaan Teatterikorkeakouluun.

”En tosin ole valmistunut, koska kirjallinen opinnäyte jäi tekemättä, kun työ vei mennessään.”

Näyttelemisen lisäksi Lauri on tehnyt laulukeikkoja yli 10 vuotta. Yleisö on usein kysynyt, koska Lauri aikoo osallistua Tangomarkkinoille.

”Olen niitä hakujuttuja katsellut monta kertaa, mutta kesät ovat yleensä olleet niin kiireisiä, ettei osallistumiseen ole jäänyt aikaa. Nyt korona laittoi kaikki suunnitelmat niin uusiksi, että aikaa löytyi ja tässä ollaan.”

Heta törmäsi Instagramissa Tangomarkkinoiden ilmoitukseen, jossa etsittiin laulajia tälle vuodella.

”Toki olin pitkään tiennyt tangokisan, onhan se vanhempi perinne kuin esimerkiksi Idols tai muut laulukisat. Tuli sellainen hyvä fiilis, että nyt voisi hakea mukaan. Koronan jälkeen esiintymisen palo oli aika voimakas. Suorastaan kuulin sen ison orkesterin, ne jouset ja huilut.”

Molemmat valmiita tangokruunun kantajiksi

Mikäli kaksivaiheinen finaali päättyisi Hetan ja Laurin kruunajaisiin, kumpikin uskoo olevansa siihen valmis.

”Kieltäydyin yhdestä määräaikaisesta työtarjouksesta, koska tässä vaiheessa elämää haluan panostaa täysillä artistin uraan. Eli ehtisin kyllä hoitamaan kuningattaren velvollisuudet”, kertoo Heta.

Laurin mukaan kalenteriin raivataan tilaa, jos kruunu päähän asetellaan.

”Olen aina tehnyt aika paljon töitä. Jos käy niin hyvin, että minut valitaan, työt säädetään sen mukaan. Tämä tilaisuus tuli uran kannalta hyvään saumaan ja tarpeen vaatiessa teatterista ehtii vielä illaksi keikoille. Kollegat ovat ottaneet hienosti vastaan tämän kisahomman. En ollut ihan varma heidän reaktioistaan, mutta he ovat kannustaneet yllättävän paljon.”

Molempien siviilielämä mahdollistaisi myös tangokruunun myötä tulevat työt.

”Läheiset tukivat kisaan osallistumista, joskin osa ehkä vähän varovaisesti. Artisti työskentelee freelancerina ja korona juuri näytti, että siinä on riskinsä”, toteaa Heta.

Välittämyys ja aitous ohjenuorana

Sekä Lauri että Heta ovat myös miettineet, mitä annettavaa heillä olisi yleisölle, jos voitto tulee.

”Lupaan olla välitön ja olla jämähtämättä paikoilleni. Jo tähän mennessä laulukeikoilla on oppinut kuuntelemaan ja kunnioittamaan yleisöä eli se jatkuisi. Olen valmis myös haastamaan itseäni tarpeen tullen”, tiivistää Lauri.

Hetan mielestä tärkeintä on, että tekeminen tulee sydämestä.

”Myös itselleen pitää olla rehellinen. Tekeminen on paljon helpompaa, kun kuuntelee itseään ja on mahdollisimman aito, oma itsensä.”

Muut Tangomarkkinat-finalistit

Hanna Hirvonen, 40

Laulajana ja taksinkuljettajana toimiva Hanna Hirvonen osallistui tangolaulukisaan ensimmäisen kerran jo vuonna 2002. Kajaanista kotoisin oleva laulaja on nähty finaalissa vuosina 2017 ja 2018, mutta täysosuma puuttuu.

Sari Tuliniemi, 43

Finnairilla Gate Service agenttina työskentelevä Sari Tuliniemi asuu Kirkkonummella ja on aiemmin osallistunut tangolaulukisaan vuosina 2009 ja 2013. Finaalissa Sari laulaa nyt ensimmäistä kertaa.

Hanne Kivioja, 39

Jyväskyläläinen muusikko ja musiikkipedagogi Hanne Kivioja haki tangolaulukisaan ensimmäisen kerran 2019 ja pääsi aina Tangomaratonille saakka. Korona esti kahtena seuraavana vuotena uudet yritykset, mutta nyt Hanne nähdään finaalissa.

Keijo Hietikko, 29

Jalasjärvinen Keijo Hietikko on mukana neljättä kertaa, aiemmin teurastajana toiminut mies tavoitteli kruunua vuosina 2011, 2012 ja 2014. Nuori mies jäi kuitenkin karsintoihin ja Seinäjoen finaalilavalle hän nousee nyt ensimmäistä kertaa.

Tomi Kuusela, 32

Mynämäeltä tuleva ict-asiantuntija Tomi Kuusela on pyrkinyt tangokuninkaaksi omien sanojensa mukaan monta kertaa, ja vuonna 2018 hän pääsi jo semifinaaliin saakka. Finaali on Tomille ensimmäinen.

Janne Marja-aho, 51

Helsinkiläinen Janne Marja-aho on tangolaulukisassa mukana ensimmäistä kertaa. Viime vuonna hän tosin ilmoittautui mukaan, mutta kisat peruttiin. Ammatiltaan Janne on tanssitaiteilija.

Tangolaulukisan finaalia voi seurata Tango-tv:stä, joka näkyy antenniverkossa kanavapaikalla 17. Kanavapaikka on sama myös Elisan ja Telian kaapeliverkoissa. DNA:n kaapelissa tangot näkyvät TV Hubissa. Verkossa kisaa voi seurata osoitteessa pulsea.fi/tangotv

Lähetysajat ovat torstaina 7.7. kello 19 alkaen finaalin karsinta ja lauantaina 9.7. kello 19 alkaen finaali.

Elisan kaapelissa kanavapaikalla 17.

Telian kaapelissa kanavapaikalla 17.

DNA:n tv hubissa

Verkossa osoitteessa pulsea.fi/tangotv

X