Muistatko kohutun kuvan suutelevista rakastavaisista 50-luvun Pariisissa? Dokumentti sulkeltaa valokuvaaja Robert Doisneau’n elämään ja kiehtoviin kuviin

Jaa artikkeliTilaa Seura
Robert Doisneau
© Robert Doisneau / yle kuvapalvelu

Ranskalainen valokuvaaja Robert Doisneau (1912–1994) tunnetaan ennen kaikkea ihmisiä kaupungissa kuvaavista töistään, joita on esitelty Suomessakin omissa näyttelyissä viimeksi viime vuonna.

Hänen kuuluisimmalla valokuvallaan on tarinansa. Amerikkalaislehti Life tilasi vuonna 1950 artikkelin rakkaudesta Pariisissa, ja saadakseen kameran eteen portailla suutelevan parin, Doisneau pestasi malleikseen kaksi opiskelijaa. Runollinen valokuva löydettiin uudelleen 1980-luvulla, jolloin se alkoi saavuttaa suurta suosiota julisteissa ja korteissa, elokuvissa ja tatuoinneissa. Valokuvaaja joutui tunnustamaan työn takana piilleen lavastuksen, mutta kuvan ikoninen arvo taisi vain lujittua.

Dokumentti avaa Doisneau’n elämää ja töitä lapsenlapsen kerronnan johdattelemana. Kuvien lumo kiehtoo, ja joihinkin arkistofilmeihinkin tuntuu tarttuneen hetken taltioinnin taikaa.

Kameran takana Robert Doisneau, ti 8.5. klo 21.00 Yle Teema & fem

X