Teemalauantai: Donner – Privat: Viimeiset haastattelut Jörn Donnerista

John Websterin henkilödokumentti Jörn Donnerista saa ensiesityksensä kulttuurimammutin teemaillassa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Jörn Donneria kunnioittavassa teemaillassa nähdään Donner – Privat -dokumentin lisäksi elokuva Armi elää! sekä suora lähetys, jossa taiteilijaa muistelee mm. hänen vaimonsa Bitte Westerlund.

John Websterin henkilödokumentti Jörn Donnerista saa ensiesityksensä kulttuurimammutin teemaillassa.
Teksti: Arto Pajukallio

”Turhanpäiväistä paskaa”, manailee Jörn Donner nojatuolissa työhuoneellaan, kun kuvausryhmä käynnistelee haastattelua.

Äksyilyssä on näkevinään huvittuneen hymynkareen: tätähän te minulta odotitte?

Taiteilija kuoli kuusi viikkoa viimeisten haastattelujen jälkeen, 86-vuotiaana. Nyt niitä nähdään John Websterin dokumentissa Donner – Privat.

Haastattelun suunnitteli ja käsikirjoitti Pirjo Honkasalo, joka kuului jo 1960-luvulla työryhmään Donnerin näytellessä itse miespääosaa sarjassa provosoivia pitkiä elokuvia.

Silloin Donner tunnettiin kansakunnan kaapin päälle kavunneena arroganttina kulttuuriröyhkimyksenä. Viskilasi, savuke tai molemmat käsissään hän haastoi julkeita kiemurrellessaan tuoleissa aikansa television keskusteluohjelmissa.

Kulttuuria ja politiikkaa

Vuonna 1968 Donner aloitti puoluepoliittisen uran SKDL:n kaupunginvaltuutettuna. Kansanedustajana hän toimi RKP:n ja Euroopan parlamentissa SDP:n edustajana.

Eduskunta on hyvä ja rauhallinen paikka kirjoittaa, sanoi Finlandia-palkittu Donner, jonka ennätyksellisen laajaan 68 teoksen tuotantoon kuuluu sukusaagaa ja novelleja, taiteilija-analyysejä ja yhteiskunnallisia pamfletteja. Muistelmia hän kirjoitti mm. hyvästä ystävästään Ingmar Bergmanista, jonka tuottajana toistaiseksi ainoana suomalaisena vastaanotti Oscar-palkinnon, sekä tietenkin omasta itsestään.

Arkistokatkelmien ja elokuvanäytteiden lisäksi dokumentissa nähdään paljon ennenjulkaisematonta materiaalia taiteilijan omista yksityisarkistoista, kotifilmejä ja valokuvia. Jörn Donner valokuvasi koko ikänsä.

Töiden tuotantokuvien rinnalla avataan näkökulmaa itsestään eri puolia esitelleen taiteilijan siihen rooliin, jota on viime vuosina käsitelty ja kritisoitu laajalti: piittaamattomuuteen isänä ja vanhempana.

Lapsia syntyi kuusi ja elää viisi. Välit neljään ensimmäiseen olivat tunnetusti etäiset tai olemattomat, ja vain kaksi nuorinta sai isältään huomiota ja huolehtimista.

Näitä suhteita on käsitelty laajalti monissa yhteyksissä, kirjoissakin myös isän mutta enemmän lasten toimesta. Perhesuhteita puidaan dokumentissa kolmen pojan sanoin.

Jörnin juhlat

Jörn Donneria haluttiin muistaa televisiossa jo tuoreeltaan hänen kuoltuaan tammikuun lopussa vuonna 2020, mutta korona lykkäsi aietta. Nyt teemailta toteutuu, koronarajoitukset huomioiden, päivä kulttuurimammutin syntymäpäivän (5.2.) jälkeen.

Ilta jakautuu kolmeen osaan. Ensimmäiseksi esitetään uusi dokumentti Donnerista, lopuksi yksi hänen viimeisimmistä elokuvistaan.

Etäännyttävää metafiktiotekniikkaa onnistuneesti käyttävä Armi elää! (2015) seuraa kuinka kuvitteellinen teatteriryhmä valmistelee näytelmää tekstiilitaiteilija Armi Ratiasta.

Donnerin elokuvat tulevat säilymään helposti nähtävinä, sillä Yle on hankkinut niiden kaikkien rajoittamattomat oikeudet.

Dokumentin ja elokuvan välissä vietetään suorana lähetyksenä Jörnin juhlaa.

Kymmenkunnan keskustelijan joukkoon kuuluvat mm. vaimo Bitte Westerlund ja poika Rafael Donner, Armi Ratiaa näytellyt Minna Haapkylä sekä elokuvan erikoistutkija Antti Alanen.

Keskustelun juontavat Riku Rantala ja Tunna Milonoff.

Donner – Privat, la 6.2. klo 20.00 Yle Teema & Fem

Lue myös: Jörn Donner on paljaiden totuuksien äärellä nimikkoelokuvassaan

X