Television tiiliskivet – Kulttuuritoimittaja J. P. Pulkkinen pitää hyvän sarjan merkkinä sitä, että se kestää toisen katselukerran

Jaa artikkeliTilaa Seura
J.P. Pulkkinen
Television tiiliskivet -ohjelman vetäjä J. P. Pulkkinen on intohimoinen laatusarjojen ystävä. © Jukka Lintinen / Yle Kuvapalvelu
Toimittaja J. P. Pulkkinen on yhdessä asiantuntijoiden kanssa käsitellyt radiossa parhaita tv-sarjoja vuodesta 2009 lähtien. Television tiiliskivien tuoreen kauden viisi ensimmäistä sarjaa nähdään myös Teema & Femillä. Ensimmäisenä vuorossa on The Handmaid’s Tale.

Kulttuuritoimittaja J. P. Pulkkinen on vetänyt radiossa jo yli 50 televisiosarjojen merkityksiä avaavaa keskustelua. Vuonna 2009 alkanut Television tiiliskivet syntyi, kun Pulkkinen oivalsi, että taiteellisesti kiinnostaviksi kohonneista televisiosarjoista pitäisi puhua.

”HBO:n kaapelidraamat, kuten Sopranos tai The Wire, muuttivat tuon koko kuvion, mitä tv-sarja voi olla. Yhtäkkiä aikuinen ihminen saattoi löytää tv-sarjoista sitä mitä oli totuttu löytämään leffoista”, Pulkkinen kiteyttää.

Pulkkinen on intohimoinen laatusarjojen ystävä. Tämä näkyy huolellisessa ja intensiivisessä valmistautumisessa.

”Kevään aikana olen jututtanut kaikki kymmenen vierasta runsaan kuukauden sisällä. Sitä ennen olen oikeastaan katsonut ne kaikki sarjat kahteen kertaan.”

Hyvän sarjan merkkinä Pulkkinen pitää juuri sitä, että se kestää toisen katselukerran.

”Minä kehottaisin kaikkia, jotka diggaa jotain tv-sarjaa, katsomaan pari ensimmäistä jaksoa uudestaan, koska silloin avautuu se kielioppi, miten sarja on rakennettu.”

 

The Handmaid's Tale

The Handmaid’s Tale. © YLE KUVAPALVELU

Käsiteltävät sarjat televisiossa

Viidennelle kaudelle Television tiiliskivet on uudistunut hieman. Yhteistyö television kanssa on tiiviimpää.

”Viisi ensimmäiseksi käsiteltävää sarjaa esitetään myös televisiossa ja ne tulevat näkyviin Areenassa. Niille tehdään myös sellaiset kolmen minuutin fillerit televisioon, joissa esittelen sarjat.”

Ensimmäisessä jaksossa keskustellaan mediatutkija Anu Koivusen kanssa The Handmaid’s Tale -sarjasta. Elokuva-alan häirintäkohun ja #metoo-kampanjan keskellä naisten sortoa käsittelevä dystopiasarja ei voisi olla ajankohtaisempi. The Handmaid’s Talen toisen kauden jaksot pyörivät parhaillaan HBO Nordicilla, ja ensimmäistä kautta pääsee katsomaan Yleltä tiistaisin, kesäkuun 5. päivästä alkaen.

Huuto Syvyydestä.

Huuto Syvyydestä. © YLE KUVAPALVELU

Television tiiliskivien vanhoista jaksoista pääsee yhä nauttimaan Areenassa. Jos sarjat kiinnostavat, niitä kannattaa todellakin kuunnella. Keskustelut rönsyilevät sarjahahmojen sisäisestä moraalista kokonaisuuden yhteiskunnallisiin merkityksiin.

Vuosien varrella on käsitelty lähes kaikki merkittävät televisiosarjat. Lista on loputon. Löytyy laatudraamaa, kuten Sopranos, The Wire ja Mad Men, mutta myös rajoja rikkovaa räävitöntä komediaa South Parkin ja Pitkän Jussin majatalon tapaan. Suurin osa on amerikkalaista tuotantoa, mutta Pulkkinen pitää arvokkaana, ettei pyöritä pelkästään Jenkeissä.

”Pitää olla variaatiota, erilaisia kieliä ja yhteiskuntarakenteita. Kyllähän nämä tanskalaiset jutut ovat aivan suurenmoisia.”

Uudella kaudella käsitellään peräti kahta tanskalaistuotantoa, pappisperheen jännitteistä kertovaa Huuto syvyydestä -sarjaa ja kulttuurisuvun perintöriidoista käynnistyvää Perillisiä.

Perilliset

Perilliset. © YLE KUVAPALVELU

Suomalaissarjojen taso on nousussa

Suomalaisia sarjoja Television tiiliskivissä ei ole käsitelty. Miksi?

”Se johtuu yksinkertaisesti siitä, että ne eivät ole olleet tarpeeksi hyviä”, Pulkkinen sanoo.

”Niistä ei ole vielä löytynyt sellaista ilmaisun rikkautta ja sellaisia tasoja, että voisin kuvitella jonkun kanssa juttelevani niistä tunnin ajan.”

Vaikka Pulkkisen kommentti saattaa tuntua tylyltä, jatkaa hän perustelua pehmeämmin.

”Olisin voinut ehkä jostain niistä Neil Hardwickin sarjoista, kuten Pakanamaan kartasta, keskustella. Siinä on sellaista kompleksisuutta ja ajattelun pitkälle viemistä, että se oli kova.”

Hän myös pitää suomalaisten sarjojen nykyistä tasoa lupaavana. Tuotannollisilta arvoiltaan sorjoset ja karpit alkavat teknisesti näyttää kansainvälisiltä sarjoilta, vaikka tietty esikuvallisuus suhteessa Nordic noirin merkkiteoksiin, kuten Siltaan, näkyy voimakkaasti.

Karppi on kyllä sillä tavalla mielenkiintoinen, että jos se tuosta vielä pääsee lentoon toisella kaudella, niin se voisi ihan hyvin olla semmoinen, jota voisi käsitellä. Miljööt ovat hienot ja tekeminen alkaa olla hyvällä tasolla”, Pulkkinen kiteyttää ja alkaa nauraa päälle.

”Heh, puhun kuin jääkiekkojoukkueesta. Hyvällä jalalla ollaan liikkeellä.”

Television tiiliskivet, ma 4.6. klo 13.00 Yle radio 1

Jaksot & vieraat

Television tiiliskivet -jaksot esitetään maanantaisin klo 13.00 Yle Radio 1:ssä. Suluissa käsiteltävien sarjojen aloituspäivämäärät Teema & Femillä.

  • Ma 4.6. Handmaid’s Tale – Orjattaresi, Anu Koivunen (alk. ti 5.6. klo 22.00).
  • Ma 11.6. The Young Pope – piru vai pyhimys, Kaarina Hazard (alk. pe 15.6. klo 23.08).
  • Ma 18.6. Huuto syvyydestä, Sirpa Kähkönen (alk. pe 22.6. klo 18.30).
  • Ma 25.6. Perilliset, Hanna Suutela (alk. pe 22.6. 18.30).
  • Ma 2.7. Happy Valley, varjojen laakso, Tove Idström (alk. to 28.6. klo 23.30).

Muiden heinäkuun jaksojen tarkka esitysaikataulu on vielä auki: The Crown (Markus Leikola), Black Mirror (Tuomas Rantanen), Stranger Things (Hannaleena Hauru), Mindhunter (Mika Ripatti), Fargo (Anton Vanha-Majamaa).

X