The Dead Don’t Die -zombielokuva viehättää outoudellaan ja lakonisilla repliikeillään

Jaa artikkeli
Kukin kolmesta poliisista (Bill Murray, Chloë Sevigny ja Adam Driver) suhtautuu zombien ilmestymiseen omalla tavallaan.
Kukin kolmesta poliisista (Bill Murray, Chloë Sevigny ja Adam Driver) suhtautuu zombien ilmestymiseen omalla tavallaan.
Pienessä Centervillessä niin kuu, päivänvalo kuin eläimetkin käyttäytyvät oudosti. Asiaa puidaan uutisissa, kylillä sekä Bill Murrayn ja Adam Driverin näyttelemien poliisien autossa.

Kohta elävät kuolleet alkavat kaivautua mullasta nurmen pinnalle ja kyläläisten vaivoiksi, ensimmäiseksi ne ruokailevat paikallisen tienvarsiravintelin henkilökunnan verellä ja suolenpätkillä. Tom Waitsin näyttelemä erakko kiikaroi tapahtumia etäämmältä.

Kuten arvata saattaa, indie-ohjaaja Jim Jarmuschin (Paterson, Only Lovers Left Alive) kauhukomedia on persoonallinen. Viehättävintä ovat lakoniset repliikit ja loputtoman kiireetön tunnelma. Hahmoja on valtavasti, ja nimekkääseen näyttelijäkaartiin kuuluvat muun muassa Tilda Swinton, Steve Buscemi ja (hymyilevänä!) zombina vilahteleva Iggy Pop.

Samalla kun zombit vaappuvat ympäriinsä, piikittelee elokuva lämminhenkisesti pikkupaikan kliseillä. Muutamat lopun ratkaisut tuottavat pettymyksen ja jättävät hiukan onton olon. Silti The Dead Don’t Die on piristävä outous, joka leijuu aivan omassa todellisuudessaan.

***

The Dead Don’t Die, la 6.11. klo 21.00, TV5

X