The Florida Project kuvaa jakautuneen yhteiskunnan moralisoimattomalla otteella

Jaa artikkeliTilaa Seura
Herttaisen luonnollinen Brooklynn Prince näyttelee Mooney-tyttöä ja liettualaissyntyinen ensikertalainen Bria Vinaite on hänen äitinsä Halley.
Herttaisen luonnollinen Brooklynn Prince näyttelee Mooney-tyttöä ja liettualaissyntyinen ensikertalainen Bria Vinaite on hänen äitinsä Halley. © Marc Schmidt / Yle Kuvapalvelu
Palkitussa elokuvassa The Florida Project 6-vuotias Moonee-tyttö elää äitinsä kanssa halvassa motellissa Disney Worldin varjossa mutta kaukana sen unelmista.

The Florida Project –elokuvassa kuusivuotias Mooney-tyttö (Brooklynn Prince) asuu työttömän yksinhuoltajaäitinsä Halleyn (Bria Vinaite) kanssa halvassa, värikkääksi maalatussa motellissa aurinkoisessa Floridassa. Majapaikan pitkäpinnainen isäntä (Willem Dafoe) koettaa katsoa päivät pitkät ulkosalla säntäilevien ja turisteilta jäätelörahaa kerjäävien lasten perään. Helikopterit lentävät viereiseen Disney Worldiin, jonne pääsystä Mooney saattaa vain haaveilla.

Sean Bakerin indiedraama kuvaa sosiaalisesti ja taloudellisesti jakautuneen yhteiskunnan vähävaraista puolta pakottomalla ja moralisoimattomalla otteella. Huolettomat lapset eivät pelkää arkensa rikkoutumista, vaan elävät leikeissään, tässä ja nyt. Ahdingon syvetessä joutuu Halley tekemään omia ratkaisujaan. Hän rakastaa ja pyrkii jos ei suojelemaan niin puolustamaan lastaan, mutta on tälle vastuuton roolimalli rähjäävän riidanhaluisella käytöksellään. Ja useinhan syrjäytyminen tapaa periytyä.

****

The Florida Project, pe 13.12. klo 21.00 Yle Teema & Fem

Lue myös: Sofia Coppolan The Bling Ring käsittelee elämän tyhjyyttä

X