The Flying Finns -dokumenttisarja suomalaisesta rallista näyttää kuskit omanlaisinaan persoonina

Jaa artikkeliLähetä vinkki
The Flying Finn
Markku Alénin oma maailmanmestaruus on vuodelta 1978. Hän uskaltaa jo pohtia, mahtaisiko mainion kauden ajaneen Kalle Rovanperänkin mestaruus olla lähellä. © Yle
Rallikuskien legenda Markku Alén nautti suomalaista ralli-ilmiötä käsittelevän sarjan purkittamisesta. Hän tykkää yhä myös revittää erilaisia ”superautoja” Teknavi-ohjelmassa.

The Flying Finns on Simo Sipolan neliosainen dokumenttisarja rallimaailmasta. Se on tarkoitettu kaikille. Suomalaiset rallikuskit näyt­täytyvät toisistaan reilusti erottuvina persoonallisuuksina, vaikka kaikkia yhdistävät maailmanmestaruudet tai melkein.

Markku Alén on sarjassa rennosti varma, Ari Vatanen jopa herkkä mietiskelijä ja Marcus Grönholm tokaisija, joka päästi auton hyytyessä ronskit ajatukset pihalle.

Ohjelma on otteiden valinnoilla ”roolitettu”, myöntää tekijä Sipola.

Hiekkateiltä huipulle

Markku Alén, 71, sanoo pitäneensä hyvin paljon rallidokumentin tekemisestä. Vastaavaa on kaivattu.

Alénin mukaan voittajiksi synnytään. Mikä on kuuluisien suomalaisten paras puoli?

”Vaikka me emme aina olekaan niin hyviä asfaltilla, niin kyllä me on pärjätty kaikilla alustoilla. Ja sitkeys varmasti vaikuttaa”, Alén sanoo.

Sarja menee taaksepäin vuoden 1965 Euroopan mestariin Rauno Aaltoseen. Aaltonen hoksattiin maailmalla hänen päihittäessään Alppirallin vuoriteillä Minillä niin Jaguarit kuin BMW:t. Euroopan ralleissa siirryttiin vasta 1960-luvulla asfalteilta metsäteille ja hiekkateille. Hiekalla oli hyvä tehdä vaikutus.

Alénin maailmanmestaruus on vuodelta 1978. Hänestä on tullut rallikuskiperinteen kasvot, sillä hänen sujuvia juttujaan on kuultu pitkään myös Maikkarin Teknavi-ohjelman testaajana. Vauhti maistuu.

”Lupasin alussa mennä mukaan kahteen Teknavin jaksoon. Heti ajettiin niin uskomattomalla autolla kuin Lamborghini Aventador Italiassa. Nyt on päässyt jo kymmenen vuotta ajamaan mielettömiä superautoja. Teknavi on ollut mulle hieno jäähdyttely”, Alén myhäilee.

Sipola halusi tehdä The Flying Finnsissä jotain erilaista rallin maailmasta.

”Yritämme viedä katsojan mahdollisimman sisälle ralliin ja kuskin pään sisään.”

Toisaalta Tero ja Mayreth Wolffin suunnittelemat dramatisoidut pätkät tuovat tyylittelyä.

Repliikkihelmiä kuullaan esimerkiksi Alénin kartturilta Ilkka Kivimäeltä: ”Vain treenaamalla tulee, että sä opit leijumaan sen pinnan päällä ja tiedät, onks siellä mitään pitoo vai meneekse herran huomassa.”

Lue myös: Vaimo veti pidemmän korren! Moninkertainen voittaja Marcus Grönholm jättää MM-rallin Jyväskylässä väliin: ”Minun piti valita matka tai ralli”

Pois alta, Kalle tulee!

The Flying Finnsin jaksot esitetään peräkkäisinä päivinä Jyväskylän Suurajojen alla.

Jyväskylässä pistää menemään myös Kalle Rovanperä, 21. Hän on tarpeellinen palikka sarjan kokonaisuuteen, sillä hänhän vie katseen tulevaisuuteen ja uusiin voittoihin. Toyotaa ajavaa Kallea kuvattiin sarjaan viime kauden kisoissa.

”Aavistus Kallen menestyksestä oli. Hän tuntui niin kypsältä nuoreltamieheltä”, Sipola sanoo.

Sipoloilla on ollut mökki erään entisen Jyväskylän osuuden, Myhinpään erikoiskokeen, lähettyvillä. Faija vei paikan päälle kokemaan meininkiä. Doku­mentaristin lapsuudenkokemus on pientä toisen polven rallikuskin Rovanperän rinnalla, joka sai pikkupoikana ajaa kaikkea teillä, jäillä ja vesillä.

”Kallea ei vaan voi kuin ihailla. Ja hänen paineensietokykynsä on aivan mahdoton. Ettei olisi mestaruus jo hyvin lähellä. Viron ralli ja Jyväskylä ovat olleet aina niin hyviä meille. Niissä se voi varmistua”, Alén sanoo.

The Flying Finns, maanantai 1.8. klo 21.00, TV2

X