The Great Game – Tanskalainen dokumentaristi jäljittää brittien vakoojana toimineen sukulaisensa osuutta suurvaltapolitiikassa

Jaa artikkeliTilaa Seura
The Great Game
© Yle Kuvapalvelu/Paul Lieberenz

Termillä the great game, suuri peli, viitataan lähinnä Britannian ja Neuvostoliiton pyrkimyksiin kasvattaa vaikutusvaltaansa Keski-Aasiassa ensimmäisen maailmansodan jälkeen.

Tanskalainen dokumentaristi Michael Haslund-Christensen (kuvassa vas.) jäljittää tuottamassaan ja Andreas Dalsgaardin ohjaamassa dokumentissa (2018) isoisänsä Henningin vaiheita Aasiassa 1920-luvulla. Samalla dokumentti kuvaa Michaelin pyrkimyksiä viettää aikaa isänsä Sörenin kanssa ennen kuin alzheimerin tauti vie isän muistin.

Dokumentin keskeinen väite on, että Henning toimi Aasiassa brittien vakoojana ja kuuluisa ruotsalainen tutkimusmatkailija Sven Hedin olisi puolestaan vakoillut Saksan ja Neuvostoliiton hyväksi. Molemmat olisivat siis olleet mukana suuressa pelissä.

Yleinen ja henkilökohtainen kallistuvat vaakakupeissa enemmän henkilökohtaisen eduksi, isän ja pojan suhteen kuvaukseksi. Täytyy sanoa, että tässä tapauksessa se yleinen, eli Henningin ja Hedinin osuus suurvaltapolitiikan nappuloina, olisi ollut kiinnostavampaa ja suonut saada enemmän sijaa.

The Great Game, su 3.3. klo 22.00 Yle Teema & fem

X