The Handmaid’s Talen tähti Samira Wiley ymmärtää, jos sarja ahdistaa katsojaa: ”Vihoviimeinen asia mitä kannattaa tehdä on ahmia monta jaksoa putkeen”

Jaa artikkeliTilaa Seura
Samira Wiley ja Elisabeth Moss
Samira Wiley (oik.) näyttelee The Handmaid’s Talessa Elisabeth Mossin (vas.) esittämän päähenkilön Junen parasta ystävää Moiraa. © 2016 Hulu
Vasta Samira Wileyn vaimo sai näyttelijän ottamaan vastaan tälle tarjotun roolin palkitussa menestyssarjassa The Handmaid’s Tale – Orjattaresi. Wiley ei suosittele ketään ahmimaan useampaa sarjan jaksoa kerralla.

Moninkertaisesti palkitun The Handmaid’s Tale – Orjattaresi -sarjan tähti Samira Wiley saapui juhannuksen alla Monte Carlon televisiofestivaaleille kertomaan roolistaan Margaret Atwoodin vuonna 1985 julkaisemaan samannimiseen menestysromaaniin perustuvassa sarjassa.

The Handmaid’s Talen Ylellä esitettävän ykköskauden lisäksi myös sarjan toinen kausi on jo katsottavissa HBO Nordicilla.

Wiley kertoo, ettei hän ollut aluksi ottamassa hänelle sarjasta tarjottua Moiran roolia vastaan, koska tämä on lesbo. Onneksi sinnikäs käsikirjoittajavaimo Lauren Morelli sai puhuttua tähden ympäri.

”Vaimoni totesi, että jos joskus näyttelen lesboroolin, niin tee se Margaret Atwoodin vuoksi!” Wiley kertoo Monacossa.

Orange Is the New Black -sarjan kuvauksissa vaimonsa tavannut ja tämän kanssa reilu vuosi sitten avioitunut Wiley on kertonut avoimesti seksuaalisesta suuntautumisestaan, mutta myös siitä, ettei hän ole uransa alussa tahtonut tehdä lesborooleja, jottei leimautuisi ja lokeroituisi niiden takia.

Moira, Samira Wiley

© 2016 Hulu

Nousu roolimalliksi

Samira Wiley kertoo, ettei hän osannut odottaa, että hänestä tulisi roolivalintojensa ansiosta monen tummaihoisen ja sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvan roolimalli.

”Olen ylpeä siitä, että minulla on tämän päivän naisena ääni ja mahdollisuus vaikuttaa asioihin ja minua koskettaa ajatus siitä, että minut nähdään roolimallina. Otan roolimalli-sanan ja roolimallina olemisen erittäin vakavasti”, Wiley herkistyy.

”Omia roolimallejani ovat olleet näyttelijä Angela Bassettin lisäksi pastorivanhempani, joista puhun paljon. Vaikka kirkon voisi ajatella olevan ahdasmielinen yhteisö, ovat vanhempani toivottaneet kaikki rodut ja seksuaalivähemmistöt tervetulleiksi seurakuntaansa pelkäämättä seuraamuksia tai sitä, että heidät tuomittaisiin.”

Samira Wiley kertoo nousseensa Orange Is the New Black -sarjassa tekemänsä Pousseyn roolin myötä sellaiseen suosioon, johon hän ei ollut osannut edes ajatuksen tasolla valmistautua. Moiran rooli The Handmaid’s Talessa on vain kasvattanut hänen suosiotaan.

Viime vuosina Wiley on kuitenkin tehnyt niin paljon televisiotöitä, että hän toivoo pääsevänsä pian myös teatterin näyttämölle – sinne, mistä hän on oppinsa saanut.

”Harva tietää, että Shakespeare on salainen paheeni. Rakastan Shakespearea!” Wiley yllättää.

Ahmimiskielto

Vaikka sarjojen ahmiminen putkeen on tänä päivänä hyvinkin trendikästä, ja Wiley on kertomassa Monacossa tähdittämästään sarjasta, ei hän suosittele The Handmaid’s Talen maratonkatselua kenellekään.

Hän kertoo pystyvänsä samastumaan niihin katsojiin, joille The Handmaid’s Talen hurja, todentuntuinen ja väkivaltainen maailma on liikaa ja tunnekokemuksena niin raskas, että tapahtumat saavat jotkut jopa voimaan pahoin.

”Olen sanonut heille, että pahin ja vihoviimeinen asia mitä kannattaa tehdä on ahmia monta jaksoa putkeen. Sarja vaikuttaa edelleen vahvasti myös minuun, vaikka kuvaukset ovat jo ohi ja tiedän mitä sarjassa tapahtuu”, hän tunnustaa.

The Handmaid’s Tale

The Handmaid’s Talen orjattaret joutuvat kovaan koulutukseen.

”Onneksi pystyin toteuttamaan työssäni sitä, minkä jo opiskeluaikanani opin. Eli kun aiheet ovat niin raskaita kuin The Handmaid’s Talessa, on minun pakko irroittautua roolihahmostani päivittäin hyvin tarkoituksenmukaisesti – astua roolistani ulos. Jollen toimisi niin, saattaisivat kamaluudet seurata mukana kotiini, elämääni ja uniini”, Wiley kertoo.

”Uskon, että siihen maailmaan jääminen voisi olla mielenterveydelle vaarallista.”

Sarjassa pelottavaa on sen ajankohtaisuus ja se, miten helposti tavallinen arki voi vaihtua painajaiseksi.

”Sarjan seuraamisen voi mielestäni lopettaa jopa kesken yksittäisen jakson! Olkaa kilttejä itsellenne ja antakaa sarjalle aikaa – katsokaa loput vasta sitten joskus myöhemmin. Onneksi meillä on se etuoikeus, että emme elä sarjan maailmassa juuri nyt”, hän muistuttaa.

The Handmaid’s Tale – Orjattaresi, ti 10.7. klo 22.00 Yle Teema fem

X