The King – Elvis Presleyn Amerikka on kurkistus laulajan jalanjälkiin

Jaa artikkeliTilaa Seura
The King – Elvis Presleyn Amerikka
The King – Elvis Presleyn Amerikka. © Charlotte Street Films
Elviksen tausta ja perintö kulkee osin etäisenä paralleelina dokumentin The King – Elvis Presleyn Amerikka sosioekonomisen ja -kulttuurisen lähestymistavan takana.

Vanhassa haastattelussa Elvis puhuu rikkaudesta. Materiaalisena esimerkkinä hän mainitsee ensin autot – niin kuin moni muukin samassa amerikkalaisessa statusmaailmassa kasvanut aikansa ja kulttuurinsa edustaja. Elvikselle autot olivat lähinnä Cadillaceja, joita hän lahjoitti tuntemattomillekin ihmisille.

Talliin kuului myös Rolls-Royce, vanhan mantereen arvokasta vaurautta symboloinut brittiläinen laatuauto. Juuri sillä tehdään matkaa Eugene Jareckin dokumentissa The King – Elvis Presleyn Amerikka, jossa ajetaan Elviksen jalanjäljissä ja mielenmaisemissa sekä istutetaan haastateltavia takapenkille.

Memphisissä on edelleen paljon köyhiä. Nähdään Black Lives Matter -kyltti, puhutaan tulevista vuoden 2016 vaaleista. Elviksen tausta ja perintö kulkee osin etäisenä paralleelina dokumentin sosioekonomisen ja -kulttuurisen lähestymistavan takana. Kyseessä ei siis ole mikään fanien liehittely, vaan kurkistus todellisuuteen josta Elvis tuli, eikä osannut haluta pois.

Amerikka on silkkaa kulttuurista omimista, sanoo lause, jota voisi pureksia enemmänkin.

The King – Elvis Presleyn Amerikka, pe 27.11. klo 20.10 Yle Teema & Fem

Lue myös: Ismo Alanko 60 vuotta: Teemalauantaina laulaja kertoo musiikin tekemisen rakkaudesta

X