The Mystery of DB Cooper: Lentokonekaappauksen mysteeri

Jaa artikkeliTilaa Seura
The Mystery of DB Cooper, kuvassa Richard McCoy Jr.
The Mystery of DB Cooper, kuvassa Richard McCoy Jr. © AP Photo / Wally Fong / Yle
Dokumentti The Mystery of DB Cooper kertoo vuoden 1971 lentokonekaappauksen tapauksesta nykypäivän näkökulmasta.

Yhdysvalloissa on vain yksi lentokonekaappaus, jota ei ole onnistuttu selvittämään. Vuonna 1971 lentoturvallisuuden valvonta oli aivan eri tasolla kuin nykyisin. Portlandista lähtevään koneeseen saapasteli matkustaja, joka ilmoitti nimekseen Dan Cooper. Koneessa hän näytti lentoemännälle salkussaan olevan pommin ja vaati saada 200 000 dollaria sekä neljä laskuvarjoa. Saatuaan haluamansa kaappari hyppäsi laskuvarjolla koneesta ja katosi.

Dokumentti kertoo tapauksesta nykypäivän näkökulmasta. Siinä esitellään neljä henkilöä, joiden lähipiiri uskoo olevan legendaarinen ”Dan Cooper”. Yksi epäillyistä on Richard McCoy Jr. (kuvassa), joka suoritti lähes identtisen kaappauksen vain vuotta Cooperin tempun jälkeen. Vakuuttavia todisteita esitetään muidenkin epäiltyjen osalta ja lopulta katsoja on keskellä kiehtovaa mysteeriä.

Ilman väkivaltaa edenneen kaappauksen herkullisuus tekee The Mystery of DB Cooper –dokumentista kiinnostavaa katsottavaa. Nokkela kaappari onnistui huijaamaan kasvotonta järjestelmää. Mysteeri tarjoaa mahdollisuuden useille teorioille, joista tylsin on se, että ”Cooper” olisi kuollut hypyssä ja ruumis kadonnut erämaahan.

The Mystery of DB Cooper, su 21.2. klo 21.55 Yle Teema & Fem

Lue myös: Theroux: Elämää reunalla – Dokumentti kerää yhteen osia vanhoista dokumenteista

X