The Quest for Tonewood kertoo soitinrakentamisen kiehtovasta maailmasta

Jaa artikkeli
© Norsk Fjernsyn As / Yle
© Norsk Fjernsyn As / Yle
Soitinrakentajilta ei enää valmistu yhtä hienoja ja samansointisia instrumentteja kuin 300 vuotta sitten. Gaspar Borchardt koittaa kuitenkin rakentaa täydellisen viulun.

”Tarvitsen samanlaista puuta jota Stradivari käytti”, kertoo italialainen viulunrakentaja Gaspar Borchardt. Mitä sitten tapahtui, siitä kertoo Hans Lukas Hansenin norjalainen mutta englanninkielinen seurantadokumentti.

Borchardt haluaa tietynlaista loimuvaahteraa, sellaista jota tietää kasvavan Balkanilla. Lajike on harvinainen ja arvokas: yhdestä puusta saatetaan maksaa 35 000 dollaria.

Halutun soinnin etsintä voi kuulostaa henkimaailman hörhöilyltä: uskomuksen mukaan puu pitää kaataa tietyssä luonnonkierron vaiheessa, täydenkuun aikaan. Eikä huippuviuluun kelpaavaa loimuvaahteraa niin vain löydetä tai osteta.

Borchardt joutuu etsimään paikallisia yhteyksiä, tarkkana toimistaan ja rahoistaan, ettei joutuisi huijatuksi tai pettyisi muuten.

Intohimoinen rakkaus viulun ääneen ajaa Borchardtia kohti päämäärää. Vanhojen mestareiden tavoin hän tietää täsmälleen kenen soitettavaksi instrumentin rakentaa.

The Quest for Tonewood, su 26.9. klo 21.30, Teema & Fem 

X