The Voice of Finland – Viihdeohjelman 10. kausi alkaa!

The Voice of Finland.
The Voice of Finland. © Nelonen
The Voice of Finland on parhaimmillaan koukuttavaa tv-viihdettä, mutta artistille hankala konsepti. Tähtivalmentajien varjossa on vaikea loistaa.

Ihmiset haluavat, että heidät otetaan tosissaan. Laulajat eivät poikkea joukosta. Itse olen huomannut sen, kun olen ollut kirjoittajana biisileireillä. Kilpailuvoittajilla on yleensä kova halu päästä tulkitsemaan jotain, jolla on todella merkitystä.

Se tulee mieleen heti The Voice of Finland –viihdeohjelman 10-vuotiskauden aloittajasta. Indra Ramirez kertoo vaikeasta lapsuudestaan ja siitä, kuinka on vahvistunut ihmisenä. Rami Thawin juuret puolestaan ovat sisällissodan Syyriassa, mutta hän puskee La Camisa Negran täyteen iloa. 16-vuotiaan Elise-Julietten ääni täyttää Porvoon Taidetehtaan kuin kirkon. Toivottavasti joku heidän tapaisensa pääsee voittajana todella rakentamaan uraa. Vaikeata se kuitenkin on.

Ohjelman varsinaisia tähtiä ovat – kuten tittelikin sanoo – tähtivalmentajat. Heidän varjossaan on vaikea loistaa. Maija Vilkkumaa (kuvassa) on letkan uusi jäsen – ja ainoa nainen. Toivottavasti hän saa kilpailijoita todella esiin. Taikka uutta, Ruutu-palvelussa esitettävää Comeback Stagea vetävä Pyhimys.

The Voice of Finland, pe 22.1. klo 20.00 Nelonen

Musiikkiviihde muokkaa mieliä

Lapsuusmuistoissani Heikki Hietamies juonsi tavallisten ihmiset tanssimista. Kohokohtana saattoi bongata naapurin Raijan ja Erkin pyörähtämässä mustavalkoiseen tv-ruutuun. Ei menisi Lauantaitanssien formaatti läpi nykyisissä ideointipalavereissa.

Kun musiikkiviihdettä käsikirjoitetaan yhä suunnitelmallisemmin, alkaa katsojan tunteiden ohjailu mennä liiallisuuksiin. Selkeimmin tämä näkyy Laulu Rakkaudelle: Secret Song Suomi -ohjelmassa, jossa kiskottaan katsojasta irti liikuttumista. Välillä onnistui, välillä ei.

Martti Suosalon ja Samuli Edelmannin tunteet olivat liikuttavan aitoja, kun oma jälkikasvu esiintyi heille. Usein julkkiksilta toisille esitetyt laulut jäivät kuitenkin viileän ammattimaisiksi esityksiksi, joista spontaanius ja tunne eivät aina välittyneet kotikatsomoihin asti.

Laulu Rakkaudelle: Secret Song Suomi -ohjelman asetelmassa on kömpelöstä nimestä lähtien ongelma. Haaste on käsikirjoituksessa ja hyvään tottuneiden katsojien korkeissa odotuksissa. Kun kaikki tietävät ammattiesiintyjien taidot, pitää tarinan laulun takana olla vahva.

Helpompaa on rakentaa Idolsista ja The Voice of Finlandista tuttu tarina ongelmia kohdanneesta nuoresta, joka yllättäen laulaa kuin enkeli. Kolhitun taviksen nousu on perustarina, joka tuntuu toimivan kerrasta toiseen. Niitä nähdään varmasti myös uudella The Voice of Finland -kaudella. Eikä katsoja voi mitään sille, että alahuuli alkaa väpättää.

Onnimanni Liukkonen

Lue myös: Kykytitaanien taisto: Talent Suomi vs. Voice of Finland