There Are No Fakes – Dokumentti paljastaa häikäilemättömän kaupanteon vyyhdin väärennetyillä Norval Morrisseaun teoksilla

Jaa artikkeliTilaa Seura
There Are No Fakes
There Are No Fakes. © Yle kuvapalvelu
Jamie Kastnerin dokumentti There Are No Fakes kertaa oleellisimman tiedon taiteilija Norval Morrisseaun töistä ja päätyy paljastamaan vastenmielistä rikoskokonaisuutta.

Kanadan alkuperäiskansojen kulttuuriperinnettä edustanut, ”Pohjolan Picassoksi” kutsuttu taidemaalari Norval Morrisseau (1932–2007) nousi suosioon henkisyyttä ja mystiikkaa ilmentäneillä töillään. Jamie Kastnerin dokumentti There Are No Fakes kertaa oleellisimman tiedon taiteilijasta ja päätyy paljastamaan vastenmielistä rikoskokonaisuutta, johon kuului loputonta seksuaalista hyväksikäyttöä ja huumekauppaa, lapsityövoimaa ja väkivaltaa.

Ohjelma kuvaa myös järjestäytynyttä taideväärennösten tehtailua ja häikäilemätöntä kaupantekoa väärennetyillä Morrisseaun töillä. Tapaamme galleristeja ja lakimiehiä, jotka väittävät ettei väärennöksiä voi todistaa väärennöksiksi, ja jotka uhkailevat ja mustamaalaavat asian puolesta taistelleita taiteen tuntijoita. Toiminta sai tukea väärennettyjen Morrisseau-teosten ostajilta, jotka pelkäsivät omien hankintojensa arvon romahtavan.

Ei kai voi olla mahdollista, että taideväärennöksiä puolusteltaisiin menestyksekkäästi oikeusvaltion lakituvissa? Dokumenttia seuraa kuin jännitysnäytelmää.

There Are No Fakes, su 14.6. klo 21.45 Yle Teema & Fem

Lue myös: Dokumentti jazzmuusikko Jaco Pastoriuksesta, yhdestä maailman parhaimmista basisteista

X