Toide raide -dokumentti käsittelee rujoa huumearkea – lämminhenkinen tunnelma kompensoi perimmäistä surumielisyyttä

Jaa artikkeliLähetä vinkki
© Ylen kuvapalvelu
© Ylen kuvapalvelu
Toinen raide on rujo mutta lämmin kuvaus 1990-luvun laman aikana teinivuosiaan eläneistä kaveruksista, joista moneen ankara aika jätti elinikäiset jäljet.

Monet kotimaiset dokumentaristit ovat viime vuosina tehneet henkilökohtaisista lähtökohdista ponnistaneita elokuvia. Sellainen on myös Antti Lempiäisen Toinen raide, jonka lähtökohta oli, kun Lempiäinen luki jutun 1990-luvun alun kotimaisesta elokuvasta Veturimiehet heiluttaa. Se yhdisti aikoinaan kotikaupunki Imatralla Lempiäistä ja hänen parasta ystäväänsä Jarkkoa.

Jutun kirvoittamana Lempiäinen päätti etsiä käsiinsä ystävänsä, jota ei ollut nähnyt 20 vuoteen. Pitkän etsimisen jälkeen Jarkko löytyi Helsingin Roihuvuoresta, ei kovin hyvässä hapessa, mutta sentään hengissä.

Jarkko on nelikymppisenä aika deekiksellä, toinen hyvä ystävä Jussi kuoli 26-vuotiaana päihderiippuvaisena auto-onnettomuudessa. Lempiäinen itse sentään elää peruskeskiluokkaista perheenisän elämää.

Toinen raide menee paikoin lähes tunkeilevan lähelle Jarkon huumeista arkea, mutta elokuvan lämminhenkinen tunnelma kompensoi sen perimmäistä surumielisyyttä. Kun vanha kaveri on löytynyt, häntä ei jätetä.

Toinen raide, torstai 23.3. klo 22.50, TV1

Lue myös: Kun Riku otti hatkat – Näin huumepiirit veivät ”hyvän perheen” jännitystä turvalliseen elämäänsä hakeneen teinin

X