Pertti Kurikan Nimipäivät -punkbändi mursi jäätä – Nyt tarjolla teatteridokkari Tokasikajuttu

Jaa artikkeli
Laulusolisti Kari Aalto ja Conchita Wurst
Kari Aalto ja Conchita Wurst © Yle Kuvapalvelu
Pertti Kurikan Nimipäivät on oikeasti punk. Kun se tärähti pikkuklubeilta sliipattuihin Euroviisuihin, elokuvaajien oli aivan pakko jatkaa kehitysvammaisten punkkareiden seuraamista.

Jäitä murtanut Pertti Kurikan Nimipäivät -punkbändi lopetti toissa vuonna, mutta siitä ilmestyi napakasti rähisevän Kovasikajutun (2012) jälkikaneettina vielä toinen pitkä teatteridokkari Tokasikajuttu (2017). Bändiä tiiviisti seuranneet tekijät Jukka Kärkkäinen ja J-P Passi eivät millään malttaneet jättää asiaa, kun rakastettu keharinelikko sai kutsun Suomen euroviisu-karsintoihin.

Ounasteltavissa oli, että jännitettä syntyy, kun vilpittömyys kohtaa Euroopan ulkokultaisimman vilpillisyyden – loppukilpailuissa Wienissä. Viisukappale oli Aina mun pitää. Esimerkiksi siivota.

Paljastavaa törmäystä tapahtuukin, sillä laulusolisti Kari Aalto panee punkisti vastaan. Eivät kehitysvammaiset jaksa olla maskotteina. Arvaamattomuuskerroin on nyt korkealla.

Otteet pressitilaisuuksista ovat riemastuttavia. Samoin suomalaisen suurlähettilään kokkareilla oleva nainen, joka kiekaisee basisti Sami Helteelle: ”Tästä on hyvä ponnistaa.” Helle on juuri kertonut, että hänen seuraava askeleensa on mennä politiikkaan. Kuten on mennytkin keskustan ehdokkaana.

Rakennettuja kohtauksia?

Yleishavainto on, että yhä useampi kohdattava osaa suhtautua kehitysvammaisiin rokkareihin luonnollisesti. Pertti Kurikan Nimipäivät ja aikaisempi leffa Kovasikajuttu ovat siis tehneet hyvää.

Tämän sortin erilaisuuden astumista superkirkkaisiin valoihin seuraa kovalla mielenkiinnolla, mutta ensielokuvaa selvemmin tulee välillä tunne rakennetuista kohtauksista ja henkilöistä näyttelemässä sovitusti itseään. Tällainen episodi on rumpali Toni Välitalon rakkaustarina, jossa hän menettää valittunsa Jutan bändin roudarille Nipelle. Euroviisut ovat kyllä todellisinta totta.

Paljoa ei pohdiskella Pertti Kurikan ilmoitusta jäädä 60-vuotiaana kuvioista. Siihen bändin tarina sopivasti loppui.

Kunnon tykitystä

Tarina taas alkoi näytelmäelokuvasta Vähän kunnioitusta (2010), jonka ohjasi Pekka Karjalainen. Pertti Kurikan Nimipäivät tosiaan kasattiin kehitysvammaisista nuorista kertovan pioneerimaisen elokuvan tarpeisiin. Se minkä Vähän kunnioitusta uskalsi sanoa vain varovaisesti, kääntyi ”Sikajutuissa” korrektiuden rajoilla hönkivän huumorin maustamaksi tykitykseksi.

Jukka Kärkkäinen ja J-P Passi löysivät ainutlaatuisen kulman, joka on samalla puhdistava. He ovat tehneet yhteistyötä vuodesta 2005 kuvaten oman tiensä tarpojia.

Passi päätyi myös toisen ohjaajan, Juho Kuosmasen (Hymyilevä mies), luottokuvaajaksi jo kymmenen vuotta sitten. Viimeksi hän on kuvannut islantilaisille sikäläistä suopotkupallojoukkuetta matkalla sottaisiin MM-kisoihin Suomeen.

Dokumenttiprojekti: Tokasikajuttu, ma 23.4. klo 21.30 Tv1

X