Tom Cullen näyttelee kahdessa historiallisessa draamasarjassa HBO Nordicilla – ”Historia toistaa itseään, ja on tärkeää muistaa tekemämme virheet”

Jaa artikkeliTilaa Seura
Knightfallissa temppeliritaria esittävä Tom Cullen ei tiedä, miksi aihetta ei ole enemmän hyödynnetty viihteessä. ”Ruotsalainen elokuva Arn oli todella hyvä.” © hbo nordic
Tom Cullen esiintyy tuoreissa sarjoissa Knightfall ja Ruutisalaliitto. Rooli Knightfallin temppeliritarina ei ollut helppo. ”Tein välillä 18-tuntisia päiviä, ja pukuni painoi 23 kiloa", Cullen kertoo TV-maailmalle.

Downton Abbeystakin tuttu walesilaissyntyinen näyttelijä Tom Cullen nähdään kahdessakin tuoreessa historiallisessa draamasarjassa HBO Nordicilla. Joulukuun alkupuolella julkaistussa, keskiajalle sijoittuvassa Knightfallissa hän on temppeliritari Landry. Yksi Knightfallin tuottajista on Hollywood-näyttelijä Jeremy Renner.

Joulukuun 19. päivä ensi-iltansa saanut Gunpowder puolestaan kertoo vuoden 1605 ruutisalaliitosta. Varsinainen tähtirooli Cullenilla on kuitenkin Knightfallissa. Perinteisen oloisessa mutta sujuvan seikkailuhenkisessä sarjassa hän johtaa temppeliritarina Graalin maljan etsintää. Puhelimessa hieman flunssainen Cullen sanoo, ettei historiallisuus ole hänelle kuitenkaan pääasia.

”Minua kiehtovat monitasoiset ja rikkaat roolihahmot sekä hienot juonikuviot. Sellainen Knightfall on. Se on yksi parhaista käsikirjoituksista, mitä olen lukenut.”

Historialliset tarinat tarjoavat kuitenkin hedelmällisen maaperän draamalle.

”Historia on usein uskomattomampaa kuin fiktio. Historia toistaa itseään, ja on tärkeää muistaa tekemämme virheet.”

Cullenin roolihahmo on 11-vuotiaasta saakka temppeliritarien veljeskuntaan kuulunut Landry. 20-vuotiaana hän häviää Pyhässä maassa taistelun Graalin maljasta, mikä vaikuttaa itseään kuolemattomana pitävän nuoren ritarin maailmankuvaan pysyvästi.

”Show alkaa kunnolla viisitoista vuotta myöhemmin. Landry kyseenalaistaa uskonsa, mutta on yhä uskollinen temppeliritareille. Hänellä on myös suhde naiseen, vaikka hän on munkki”, Cullen kertoo.

”Kun tulee jälleen mahdollisuus löytää Graalin malja, se on Landrylle tilaisuus pelastukseen.”

Outo enne Pariisissa

Historiaan pohjaavaan rooliin valmistautuessaan Cullen pitää tärkeänä hyvän pohjatyön tekemistä, ja hän lukee paljon aiheeseen liittyvää kirjallisuutta.

”Olet sen velkaa ajanjaksolle, että tiedät tarkkaan, mitä tapahtui, ei pelkästään hahmolle vaan myös politiikassa ja historiassa.”

Knightfallia varten Cullen teki taustatyötä myös sarjan tapahtumapaikalla Pariisissa, kun hän oli käymässä ystävänsä luona. Saapumisillan juopottelureissun jälkeen Cullen heräsi krapulassa ja valmistautui osallistumaan temppeliritari-kierrokselle. Hän katsoi karttasovelluksen kautta, mistä kierroksen oli määrä alkaa ja hämmästyi.

”Luulin että minun pitäisi mennä Pariisin halki löytääkseni vanhan temppelin sijaintipaikan. Karmivaa kyllä minulle selvisi, että olin nukkunut juuri temppelin kohdalla – se tuntui oudolta enteeltä. Tunsin vielä enemmän läheisyyttä näihin tyyppeihin. Mutta varsinkin krapulaisena siinä oli aika paljon käsiteltävää”, Cullen sanoo ja nauraa.

Rankat kuvaukset

Rooli Knightfallissa oli Cullenille haastava. Aiemmin näyttelijä on kertonut haastattelussa, että hän ei pidä kuntosalilla käymisestä. Temppeliritarina hänellä riittää fyysistä toimintaa miekanheiluttelusta lähtien.

”Tein välillä 18-tuntisia päiviä, ja pukuni painoi 23 kiloa. Silti ei ollut päivääkään, etten olisi innolla odottanut töihin pääsyä.”

Kuvaukset tehtiin Prahassa. Cullen sanoo asuvansa tällä hetkellä ympäri maailmaa.

”Välillä on vaikeaa, kun tuntuu, että revitään joka suuntaan”, Cullen myöntää.

Kiitollisuus paistaa kuitenkin läpi eniten.

”Näyttelijänä olemiseen liittyy paljon torjuntaa, enkä ole maailman itsevarmin ihminen omien kykyjeni suhteen. Olen kiitollinen, että saan tehdä töitä ja vielä sellaisia, joita rakastan, koska se ei kestä ikuisesti.”

Knightfall ja Ruutisalaliitto, HBO Nordic

X