Tuleeko visailuohjelmasta lauantai-iltojen hitti? Hengaillaan on suora Suomi-versio ruotsalaisklassikosta

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Hengaillaan
Ohjelmaa juontavat Jenni Poikelus ja Riku Rantala. © Yle
Hengaillaan vie kisaajat junamatkalle kohteisiin ympäri maailman testaamaan tietouttaan tietovisakysymyksissä.

Hengaillaan-visailun tunnusmusiikkina kuullaan Kirkan samanniminen kappale, joka johdattaa ohjelman teemojen äärelle: rautateille ja ­asemille. Ohjelman ruotsalaisen alkuperäisversion nimi På spåret kääntyisi suoraan suomeksi vaikkapa radalla.

Tässä tapauksessa rata on siis junarata, ja nimi viittaa siihen, että visailukysymyksissä reissataan ympäri maailmaa.

Ruotsissa ohjelma on saavuttanut vakaan klassikon aseman: sitä on esitetty syksystä 1987 saakka, tähän mennessä 32 tuotantokauden verran.

Tarinan mukaan ohjelmaformaatti sai alkunsa, kun ruotsalainen toimittaja Lennart Andersson näki BBC:n arkistossa videoklipin, jossa reilun tunnin junamatka Lontoosta Brightoniin oli nopeutettu ja puristettu yhteen minuuttiin.

Missä junaillaan?

Nämä nopeutetut junamatkat ovat olleet läpi vuosien På spåretin oleellista sisältöä. Kilpailijoille esitetään aina uuden visaosion aluksi video, jossa maisemat vilahtelevat junan ikkunan takana. Heidän tehtävänään on arvata, missä maassa video on kuvattu.

Kun maa on arvattu, alkaa juontaja esittää siihen liittyviä kysymyksiä erilaisilta aihealueilta.

Suomalainen Hengaillaan on ­ensimmäinen Ruotsin ulkopuolella tuotettu versio På spåretista.

”Olemme myös muokanneet ohjelmaa, toki formaatin kehittäjien­ suostumuksella. Hengaillaan on esimerkiksi suora lähetys, ­toisin kuin ruotsalaisversio”, kertoo Riku Rantala, joka vetää ohjelmaa ­yhdessä Jenni Poikeluksen kanssa.

Rantala on tullut ­tunnetuksi ­Madventuresin ja Docventuresin ­tapaisista asiaohjelmista, mutta hän kokee olevansa myös viihteellisessä visailussa kuin kotonaan.

”Olen aina tykännyt katsoa ­visailuja. Olen visailujen suurkuluttaja.”

Elämäni Biisin korvaaja

Suomalaisesta Hengaillaan-versiosta­ rakennetaan isoa lauantai-illan viihdeohjelmaa kotipeleineen samalle ohjelmapaikalle, jossa on esitetty­ ­rakastettua ja palkittua Elämäni Biisiä.

Avausjaksossa Sauli Koskinen ja Cristal Snow kilpailevat Meeri Koutaniemeä ja Laura Malmivaaraa vastaan. Jatkossakin visailussa nähdään julkisuudesta tuttuja kilpailijoita, kuten Kirsi Alm-Siira, Riitta Havukainen, Sonja Kailassaari, Piia Pasanen ja Anna Rimpelä.

Ja saapuupa kilpailemaan myös Tunna Milonoff, jonka kanssa Rantala on kiertänyt aivan tosielämässäkin maailmaa Madventures-sarjassa.

Hengaillaan, lauantai 28.1. klo 21.00, TV1

X