Tulella kirjoitettua on ensimmäinen Oscareista kilvoittellut pitkä intialaisdokumentti kautta aikain

Vaikuttavasti ajassa kiinni on myös Tulella kirjoitettua, ensimmäinen Oscareista kilvoitellut pitkä intialaisdokumentti kautta aikain.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Intiassa kastittomat naistoimittajat ottavat matkapuhelimet käyttöön paljastaakseen sorrettuun väestöryhmään kohdistuvia vääryyksiä.

Vaikuttavasti ajassa kiinni on myös Tulella kirjoitettua, ensimmäinen Oscareista kilvoitellut pitkä intialaisdokumentti kautta aikain.
(Päivitetty: )
Teksti: Pekka Eronen

Parhaan elokuvan, näyttelijän ja ohjaajan Oscar-palkinnoista repäistään perinteisesti ne isoimmat otsikot. Tänä vuonna otsikot keskittyivät kuitenkin Will Smithin väkivaltaiseen käyttäytymiseen. Kategorioista ”ynnä muut” löytyy kuitenkin rikas, edustava kattaus hyvää elokuvaa. Kaksi ehdokasta parhaan pitkän dokumentin sarjasta on nähtävissä Ylellä jo nyt. Tanskalainen Pako ja intialainen Tulella kirjoitettua ovat mukana myös Areenan Dokkarifestivaalilla.

Intian rohkeat naiset

Vaikuttavasti ajassa kiinni on myös Tulella kirjoitettua, ensimmäinen Oscareista kilvoittellut pitkä intialaisdokumentti kautta aikain. Susimit Ghoshin ja Rintu Thomasin ohjaajakaksikko nostaa etualalle naisia sikäläisen yhteiskunnan pohjalta: kastittomista, eli daliteista.

Dalitien sanomalehteen Khabar Lahariyaan kirjoittavat toimittajanaiset haluavat paljastaa vääryyksiä, joita väkirikkaan maan sorretuin kansanosa kohtaa. Matkapuhelimista tulee heille uusi väline välittää totuutta.

Ei voi kuin ihailla rohkeutta ja myötätuntoa, joilla pääreportteri Meera, nuori rikostoimittaja Suneeta ja muut naiset nostavat vääryyksiä esiin: korruptiota, kaivosmafiaa, sortoa ja naisten toistuvia joukkoraiskauksia – kaikki hiljaa hyväksyttyjä maan tapoja, jotka eivät viranomaisia juuri hetkauta.

Parhaan pitkän dokumentin Oscaria tavoittelee kolme muutakin elokuvaa. Jessica Kingdonin Ascension tekee poikkileikkauksen kiinalaisesta kulutusyhteiskunnasta. Traci Curryn ja Stanley Nelsonin Attica muistelee vuoden 1971 vankilakapinaa, Oscar-pystin voitti Summer of Soul, joka kuvaa  ”mustien Woodstockia” – Harlemin kesän 1969 kulttuurifestivaalia, jossa esiintyivät Stevie Wonder, Nina Simone ja muut legendat. Sen ohjasi The Rootsin rumpalina tuttu moniosaaja Ahmir ”Questlove” Thompson.

Khabar Lahariyan uutiskanava löytyy YouTubesta.

Tulella kirjoitettua, torstai 7.4. klo 22.00, TV1

Lue myös: Pako-animaatiodokumentti on kylmäävän ajankohtainen – Päähenkilö pakeni lapsena 1980-luvulla perheensä kanssa Afganistanin sotaa

X