Tulen morsian on tarina nuoren naisen intohimoisesta rakkaudesta, petoksesta ja sovituksesta Ahvenanmaan noitavainojen syttyessä vuonna 1666

Jaa artikkeliLähetä vinkki

(Päivitetty: )
Teksti: Arto Pajukallio

Nuori neito tuomittiin noituudesta kuolemaan Ahvenanmaalla vuonna 1666. Hän myös ilmiantoi muita naisia, joilta saatiin kiduttamalla tunnustuksia yhteistyöstä paholaisen kanssa.

Saara Cantell kuvaa näitä historiallisia noitavainoja draamassa, jonka toisena käsikirjoittajana toimi aiheesta kirjankin tehnyt Leena Virtanen. Tuulia Eloranta esittää rakkaudenkaipuussaan ajattelematonta tyttöä, jonka puheista tapahtumat käynnistyvät.

Sillassa näytellyt Magnus Krepper hahmottaa uutta kihlakunnantuomaria, joka kiihkeästi haluaa kitkeä saarelta kaiken pakanuuden ja noituuden.

Elokuva huomioi kansan kulttuuriperinnön lauluineen ja loitsuineen sekä näiden yhteentörmäykset ja ristiriidat ankaran luterilaisuuden kanssa. Teemojen käsittely jää kuitenkin pintapuoliseksi, ja tapahtumien traagisuuttakin hyssytellään kuin katsojaa säästellen. Kaipaamaan jää rohkeampia äänenpainoja ynnä elokuvallista ilmaisua.

Tulen morsian, su 16.12. klo 21.10 Tv1

X